Първанов: В енергетиката правим нереалистични планове

Първанов: В енергетиката правим нереалистични планове
A A+ A++ A

Обявените след вчерашната среща на високо равнище в София газови коридори бяха определени от бившия президент, сега лидер на партията АБВ Георги Първанов като нереалистични планове.

През 2009 година имаше подписани документи за "Южен поток" и за "Набуко", имаше и договорен азерски газ. Сега нищо от това не е действително, обясни той оценката си пред БНТ.

През април 2009 г. в България бяха 10 президенти, още толкова министри на енергетиката и външните работи, общо 30 делегации, емирът на Катар, председателят на ЕК Жозе Барозо - едно наистина много високо равнище, което идваше да покаже, че на България се гледа като на енергиен център, припомни Първанов.

По-важното според него са били реалните изпълними проекти, които биха могли да донесат много високи доходи и енергийна сигурност. „Газов хъб можеше да стане убедително, когато имаше "Южен поток" – 63 млрд. куб. м., "Набуко" с неговите 30-40 млрд. куб. м., договорените  80 млрд. куб. метра от Азербайджан, които ние да преразпределим”, изброи Първанов.

Очевидно е, че сме част от голямата игра, но трябва да играем по-убедително - големите гледат с респект на този, който си защитава интереса, каза Първанов. Според него България е можела да направи така, че да има и американски бази, и руски газопроводи. Но нашата енергийна дипломация не е проявила характер.

Сега е по-сложно - трябва да убедим не само Русия, но и Турция. „Не пречи премиерът Бойко Борисов да вдигне телефона и да разговаря с президента Путин, но вече нещата са много по-сложни, ние трябва да свържем схемата през Турция”, отбеляза Първанов. "Южен поток" вече е "Турски поток" - въпросът е дали газопроводът ще стъпи в България или ще ни заобиколи, посочи лидерът на АБВ.

За времето на успешните според него енергийни стратегии -"за да подпишем големия шлем", имахме коректни отношения с Путин. Сега доверието го няма. Ако искаме пак да участваме в това разпределение, трябва отново да върнем доверието, смята експрезидентът.

За ядрената енергетика той лансира нова идея - руският реактор, поръчан за "Белене", да отиде в "Козлодуй", където има два работещи руски реактори, а за нова централа в Белене да бъдат поканени "Уестингхаус", френски и китайски инвеститори. Така даваме хоризонт на ядрената енергетика, убеден е Първанов.

 

 

 

#Георги Първанов #Южен поток #Козлодуй

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"