Попова: България мотивира европейската директива за конфискация

Попова: България мотивира европейската директива за конфискация
Този наказателен инструмент за конфискация – гражданска или наказателна, е от особено значение за ефективността на правосъдието, смята вицепрезидентът Маргарита Попова. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Вицепрезидентът Маргарита Попова изрази гордостта си, че заедно с Ирландия България е мотивирала Европейската комисия да предложи директивата за отнемане на незаконно придобито имущество.

ЕК предложи на 12 март по-всеобхватни мерки при конфискацията на имуществото, една от които е отнемането без влязла в сила присъда.

Попова отбеляза, че още преди две години съвместно със своя тогавашен колега от Ирландия са поставили в Съвета на ЕС по правосъдие и вътрешни работи въпроса за отнемането на имущество.

Българският вицепрезидент откри в понеделник в Европейския парламент семинар, посветен на усъвършенстването на системите за наказателно правосъдие в Европа и ролята на електронните инструменти в тази област, предаде БТА.

„Този наказателен инструмент за конфискация - гражданска или наказателна, е от особено значение за ефективността на правосъдието. Държавите в ЕС са свободни да преценят къде в националното си законодателство да заложат съответните текстове, както и точно при какви обстоятелства да ги прилагат“, добави Маргарита Попова.

На 1 февруари комисията по вътрешна сигурност и обществен ред на българския парламент прие на първо четене законопроекта за конфискация, предложен от ГЕРБ. Според него само след образуване на наказателно производство и без изобщо да се стигне до влизане в сила на присъда държавата ще има право да налага запор върху имущество. Това ще се прави при несъответствия в доходите и имуществото над 250 000 лв.

Миналата година законът не успя да мине в парламента, въпреки че обикновено ГЕРБ успява да си осигури мнозинство.

В неделя премиерът Бойко Борисов заяви, че ако парламентът не приеме Закона за конфискация на имуществото, придобито по престъпен начин, по начина, по който са се разбрали с ЕК, на другия ден подава оставката на правителството.

В Брюксел Маргарита Попова отбеляза още, че идеята за създаването на европейския електронен портал по въпросите на правосъдието също е била българска. Целта е улесняването на достъпа на гражданите до правосъдие, представянето на процедурите в отделните страни от ЕС и осигуряването на възможност за сътрудничество в трансграничните следствия по тежки случаи.

Вицепрезидентът изтъкна, че след атентатите на 11 септември 2001 г. въпросът за международното сътрудничество при разследването на тежките престъпления е добил допълнителна важност.

Тя добави, че продължават разговорите за обособяването на европейска прокуратура. Попова уточни, че стремежът е формулирането на общи европейски критерии при разследването на тежки трансгранични престъпления като „прането“ на пари, трафика на хора и тероризма.

Според нея иначе не е възможно да се постигне икономически и социален просперитет, защото настоящата криза със срив на социалните и икономически системи е резултат от корупция и неспазване на правилата.

#вицепрезидент #Маргарита Попова #Европейски парламент #конфискация #Европа #Брюксел

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"