Костов: Путин иска решение за „Белене“ до 31 март

Костов: Путин иска решение за „Белене“ до 31 март
Според Костов отказът от проекта би върнал България в геополитическото пространство на ЕС и НАТО, в което десницата си я предствавя. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Владимир Путин е поискал разговорите за АЕЦ „Белене“ да приключат с конкретно решение до 31 март, съобщи съпредседателят на „Синята коалиция“ Иван Костов.

Той предпочете да не коментира резултатите от телефонния разговор между Бойко Борисов и руския му колега от понеделник сутринта и изреди три варианта за развитие на темата „Белене“, предаде БГНЕС.

„Първият: премиерът Бойко Борисов да каже „Да“ на строежа, с което ще извърши стратегическа грешка, но такава възможност е много малка. Вторият: Путин да се откаже от твърдия си срок и той да бъде удължен с още 3-4 месеца, т.е. да бъде удължена агонията на проекта. Третият вариант: правителството изоставя проекта и се връща към решението от 1990-1991 г., а площадката става паро-газова централа“, прогнозира Иван Костов.

По думите му, ако „агонията“ по привличане на сериозни чуждестранни инвеститори продължи, Русия ще иска лихва от 10-12%, за да финансира проекта. Тогава за 20 г. цената на централата ще набъбне на 27 млрд. лв., „както я е изчислил бившият зам.-министър на руската ядрена енергетика“.

Според Костов отказът от проекта би върнал България в геополитическото пространство на ЕС и НАТО, в което десницата си я представя. „Това би бил успех за ДСБ и „Синята коалиция“, защото ще сме постигнали цел, защитавана години наред“, смята Иван Костов.

„Слабо познавам Путин, не мога да кажа кой от тези варианти е реалистично да се случи. Не мога да преценя какви са шансовете на отлагането, защото те зависят от руската страна“, допълни синият лидер.

#Бойко Борисов #ДСБ #Синята коалиция #АЕЦ „Белене“ #Владимир Путин #Иван Костов

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"