40 млн. лв. стари дългове събрани по ново правило

40 млн. лв. стари дългове събрани по ново правило
A A+ A++ A

Само за 2 месеца хазната е успяла да събере близо 38 млн. лв. забавени данъци от фирми, които получават плащания по договори с министерствата и останалите разпоредители с бюджет, пише "Сега".

Въведеното правило подобни разплащания да се правят само след проверка дали фирмата няма просрочени дългове в НАП и агенция "Митници" дало резултат, въпреки че създало притеснения в отделни сектори, като здравеопазването.

Малко преди приключването на бюджетната година министрите решиха, че всяко плащане на министерства и разпоредители с бюджет по договори за над 100 000 лв. ще се извършва след проверка за налични просрочени задължения на получателя на парите в НАП и агенция "Митници". При тези проверки НАП има право да наложи запор върху част от плащането.

От приемането на решението в края на ноември до момента по този ред са били проверени близо 250 000 плащания, по данни от МФ. В резултат от проверките в НАП са покрити стари задължения за около 38 млн. лв.

Изданието припомня, че забраната за извършване на плащания без подобна проверка създава сериозно напрежение в здравеопазването. Опасението тук е, че много болници няма да могат да получат парите си от НЗОК при наличие на задължения и са възможни допълнителни забавяния.

 

#плащания #дългове

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"