300 000 се молиха на открито с папа Бенедикт XVI

300 000 се молиха на открито с папа Бенедикт XVI
Един човек подаде на папата широкополо черно мексиканско сомбреро, което Бенедикт си сложи на път към олтара. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Папа Бенедикт XVI отслужи литургията на открито, на която се събраха над 300 000 мексиканци.

Папата призова гражданите на разкъсваното от насилие Мексико да се обърнат отново към сърцата си и вярата си, която ще им помогне в трудните и размирни времена.

„Вгледайте се дълбоко в човешкото сърце, особено във времена на скръб, но и на надежда, каквито са сега времената за хората в Мексико и в Латинска Америка“, каза папа Бенедикт XVI пред множеството в град Силао, предадоха „Асошиейтед прес“ и „Дневник“.

В Латинска Америка живеят 47% от католиците по света.

Папата изтъкна основното значение на „новата евангелизация“ на континента, чието население „е запознато с Христовото учение от 500 години“, отбелязва ИТАР-ТАСС. По думите на римския първосвещеник това е необходимо пред лицето на „разрастващата се секуларизация и проникването на различни секти“.

За място на тържествената литургия бе избран Паркът на двестагодишнината на мексиканската революция, разположен в подножието на хълм, на който се издига статуята на Христос – един от най-важните символи на мексиканския католицизъм.

На идване към парка папата прелетя с военен хеликоптер над 22-метровата бронзова статуя на Христос, изобразен с протегнати ръце подобно на известната статуя в Рио де Жанейро.

За мексиканците паметникът има не само чисто религиозно, но и историческо значение – напомня за католическото въстание от 1926-1929 г. срещу властите и антиклерикалните закони на мексиканската революция, които забраняват например големи литургии на публични места като днешната, на която се очакваше да се съберат около 350 000 души, коментира „Асошиейтед прес“.

В щата Гуанахуато, където протича мексиканската визита на папа Бенедикт XVI, са били водени някои от главните битки на въстанието от началото на миналия век. В този район и до днес е силен консервативният католицизъм.

„Бенедикт XVI специално искаше да посети Гуанахуато, за да види и благослови статуята на Христос. Това искаше да направи и предишният папа - Йоан Павел II, но така и не успя“, каза говорителят на Ватикана Федерико Ломбарди.

В парка светият отец се придвижваше с папамобила си. Един човек подаде на папата широкополо черно мексиканско сомбреро, което Бенедикт си сложи на път към олтара. След като падне мрак, светият отец дистанционно ще включи новото осветление на статуята.

#Мексико #католици #католицизъм #Папа Бенедикт XVI #Латинска Америка #литургия

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"