Западът готви мирен план за Украйна на среща в Минск

Западът готви мирен план за Украйна на среща в Минск
Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Лидерите на Германия, Франция, Украйна и Русия ще проведат среща на високо равнище относно уреждане на мира в Украйна. Тя ще се проведе в столицата на Беларус - Минск, в сряда (11 февруари), съобщиха от офиса на канцлера Ангела Меркел. На срещата ще бъде обсъден мирен план за Източна Украйна, съобщава Би Би Си.

Решението е взето, след като лидерите на четирите държави обсъдиха продължаващия конфликт по телефона. Германският канцлер Ангела Меркел и френският президент Франсоа Оланд са начело на усилията за създаване на нов мирен план.

Междувременно, държавният секретар на САЩ Джон Кери отрече да се очертава разцепление между Вашингтон и Европа относно това как ще се справят с Русия. Той направи това, след като водещи американски сенатори остро критикуваха Германия и други държави, които се противопоставят на изпращането на оръжие за украинската армия.

„Позволете ми да убедя всички, че няма разделение, няма разногласия. Чувам, че има хора, които се опитват да създадат такива, заяви Кери по време на конференцията за сигурността в Мюнхен, цитиран от „Ройтерс".

„Ние сме обединени, работим в тясно сътрудничество. Всички сме съгласни, че това предизвикателство няма да приключи чрез военна сила. Ние сме обединени в дипломацията си", заяви Кери.

Над 5000 души са убити в боевете между украинските сили и проруските сепаратисти от април миналата година.

#Украйна #Минск #Германия #Джон Кери #Франция #Русия

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници