Мъж в афганистанска униформа застреля войници на НАТО

Мъж в афганистанска униформа застреля войници на НАТО
Войници на НАТО в Афганистан по време на церемония за завършването на афганистански полицаи. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Мъж с афганистанска военна униформа е открил стрелба в Южен Афганистан и е убил двама войници на НАТО.

Говорителят на Международните сили за поддържане на сигурността в Афганистан ISAF майор Джейсън Уагонър съобщи, че нападателят е убит, предадоха АФП и „Фокус".

Според високопоставен източник в местните служби за сигурност двамата войници са били застреляни в базата на Провинциалния екип за възстановяване в провинция Хелманд, като вероятната причина е била скарване. Убиецът е бил застрелян от войници на коалицията, инцидентът се разследва.

През последните месеци зачестяват убийствата на чуждестранни военни от афганистански войници. От началото на годината в Афганистан са загинали 90 войници от ИСАФ, като 13 от тях са паднали от "приятелския" огън на афганистански военни.

Настроенията срещу силите на НАТО в Афганистан се изостриха, след като на 11 март американският сержант Робърт Бейлс излезе от базата в Кандахар и откри огън по цивилни граждани, като уби 16 афганистанци.

Министърът на отбраната на САЩ Лион Панета вече обяви, че ако 38-годишният Бейлс бъде признат за виновен от военен трибунал, той ще получи смъртна присъда.

Въпреки това гражданите на Афганистан настояваха Бейлс да бъде съден публично в тяхната страна.

#НАТО #Афганистан #Робърт Бейлс #Лион Панета

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Външна политика
Последно от Външна политика

Всички новини от Външна политика »