Откриха единствените запазени бронзови скулптури на Микеланджело

Откриха единствените запазени бронзови скулптури на Микеланджело
A A+ A++ A

Учени от университета в Кеймбридж обявиха, че са открили единствените две запазени до днес бронзови скулптури на Микеланджело. Те изобразяват двама голи мъже, възседнали диви пантери. Досега се приписваха на друг автор. Исторически и изкуствоведчески анализ обаче показва, че това са творби на Микеланджело.

Професорът от Кеймбридж Пол Йоанидис през есента на миналата година е открил сходството на фигурите на ездачите на пантери с фрагмент от рисунка на един от учениците на Микеланджело. Тя е копие на скици на неговия учител, която не е достигнала до нас.

Рисунката на ученика се съхранява в музея "Фабр" във френския гр. Монпелие. Фрагментът, изобразяващ мъж на пантера, е нарисуван с мощни, отривисти линии. Според експертите, именно по този начин Микеланджело е рисувал скиците към скулптурите си.

Според учените фигурите на мъже, яздещи пантери, са създадени от Микеланджело в ранния период от неговото творчество, скоро след като прави статуята на Давид и преди да започне работа по стенописите на Сикстинската капела.

#скулптура #скулптури #Микеланджело #Кеймбридж #Сикстинската капела #Давид

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"