Режисьорът на „Титаник“ „потъна“ на 11 км

Режисьорът на „Титаник“ „потъна“ на 11 км
Deepsea Challenger с Джеймс Камерън на борда се спуска в Марианската падина – „дъното на света“. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Канадският режисьор Джеймс Камерън покори дълбините на Световния океан, спускайки се до дъното на 11-километровата Марианска падина.

След няколкочасовото пътуване капсулата на Камерън донесе от „дъното на света“ заснет 3D материал, образци от почвата и живи организми за биолозите и геолозите, въпреки че изплува по-рано от предвиденото, предаде БГНЕС.

12-тонният батискаф, боядисан в яркозелен цвят, бе оборудван с всичко необходимо за видео- и фотоснимки. Заснетите от Камерън кадри ще влязат в основата на научнопопулярен филм на „Нешънъл джиографик“.

Кинематографистът и изследовател достигна така наречения „Предизвикател на дълбините“ на дълбочина почти 11 км, в 00:52 ч. българско време.

В морските дълбини създателят на блокбъстърите „Терминатор“, „Титаник“ и „Аватар“ се потопи с батискафа Deepsea Challenge, в чието разработване е участвал.

Осемметровата миниподводница е създадена след дълги години изследвания и съчетава в себе си съвременни технологии и възможности да устои на огромното налягане.

57-годишният режисьор има зад гърба си вече 73 спускания под вода, от които дузина около снимките на „Титаник“.

Джеймс Камерън стана третият човек в историята, достигнал най-дълбоката точка на Световния океан – дъното на Марианската падина. На 23 януари 1960 година двама души – швейцарският океанолог Жак Пикар и американският лейтенант Дон Уолш извършиха спускане в батискаф от борда на военния кораб на САЩ „Триест“.

Тогава те нямаха възможност да останат повече от двадесетина минути, и то сред мрака на дънната кал.

#„Аватар“ #„Титаник“ #„Терминатор“ #батискаф #режисьор #Джеймс Камерън

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Околна среда
Последно от Околна среда

Всички новини от Околна среда »