Турция затвори посолството си в Сирия

Турция затвори посолството си в Сирия
Работата на посолството на Турция в Дамаск беше прекратена за неопределено време, считано от понеделник сутринта, заради влошеното положение в страната. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Турция затвори посолството си в Сирия поради влошаването на условията за сигурност в страната.

Работата на посолството на Турция беше прекратена за неопределено време, считано от понеделник сутринта, предадоха АФП и БГНЕС, позовавайки се на дипломатически източник, пожелал анонимност.

Въпреки че целият дипломатически персонал на мисията е напуснал сирийската столица, Генералното консулство в големия град Алеп обаче, разположен близо до границата с Турция, ще продължи да работи, посочи същият източник.

По този начин Анкара следва примера на редица страни от ЕС (Италия, Испания, Франция, Великобритания, Холандия), както и на монархиите от района на Персийския залив.

Вече над една година Сирия е театър на безпрецедентен бунт срещу президента Башар Асад, който го потъпква с кръв.

Според неправителствената организация Сирийски наблюдател на човешките права репресиите са взели досега над 9000 жертви.

В неделя Турция ще бъде домакин на втората среща „Приятели на Сирия“, на която ще бъдат разисквани начините да се окаже помощ на сирийското население и да се сложи край на терора на режима в Дамаск.

#Турция #Сирия #посолство #Башар Асад #Приятели на Сирия #Алеп

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Външна политика
Последно от Външна политика

Всички новини от Външна политика »