Протестиращи блокираха пътя Кърджали–Хасково

Протестиращи блокираха пътя Кърджали–Хасково
Който познава черната и цветната металургия, е наясно, че животът на металурзите винаги е в опасност, каза Валентин Никифоров от КНСБ. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Работниците от „ОЦК“ АД – Кърджали, блокираха пътя към Хасково на 25-ия ден от протеста си.

Ако исканията на протестиращите не бъдат удовлетворени в най-кратки срокове, инициативният комитет ще спре движението за един час във вторник, след като блокадата в понеделник продължи 30 минути – между 9:00 и 9:30 ч., съобщиха от пресцентъра на КНСБ.

„Ситуацията в Оловно-цинковия комбинат в Кърджали е много по-сложна за разрешаване, защото не става дума за концесия, както е в „ГОРУБСО–Мадан“, заяви вицепрезидентът на КНСБ Валентин Никифоров пред „Фокус“.

Той обясни, че бившият концесионер на „ГОРУБСО–Мадан“ Валентин Захариев е закупил ОЦК - Кърджали, след 100% приватизация.

„Не сме в ефективна стачка, защото за времето на стачка не се плащат работни заплати. В ОЦК – Кърджали, предприемаме граждански действия, а престоят е по вина на работодателя“, каза още синдикалистът.

По думите му Главна инспекция по труда направи над 90 предписания в Оловно-цинковия комбинат за нарушения на Закона за безопасни и здравословни условия на труд.

„Срамно е, както в Мадан, да записваме дали миньорите имат самоспасители, каски и миньорски лампи, когато по закон е невъзможно без тях човек да слезе под земята и да работи. Срамно е в Оловно-цинковия комбинат да се записват личните предпазни средства. Който познава черната и цветната металургия, е наясно, че животът на металурзите винаги е в опасност“, каза Валентин Никифоров.

Той добави, че мениджърският екип на ОЦК – Кърджали, дори отказва на назове точната сума на неизплатените заплати на работниците. По данни на синдиката става въпрос за над един милион лева.

„От 700 души, които не са получили парите си, 68 квалифицирани работници са напуснали комбината, което може да доведе до невъзможност предприятието да извършва дейност“, изтъкна Никифоров.

#приватизция #Мадан #Главна инспекция по труда #Валентин Никифоров #Валентин Захариев #„ГОРУБСО–Мадан“ #КНСБ #Кърджали #ОЦК

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници