Обама: САЩ повече няма да толерират „ядрени“ провокации

Обама: САЩ повече няма да толерират „ядрени“ провокации
Иран трябва да действа със сериозност и чувство за неотложност, каквито този момент изисква, заяви Барак Обама в реч, изнесена пред студенти в Сеул преди откриването на срещата на върха за ядрена сигурност. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Американският президент Барак Обама отправи сериозно предупреждение към Северна Корея, че „САЩ повече няма да толерират провокации“ заради ядрената програма на страната.

„Повече няма да възнаграждаваме провокации. Тези дни приключиха. Пред вас има избор“, заяви държавният глава на САЩ в южнокорейската столица Сеул преди международната среща на върха за ядрена безопасност и заплахата от тероризъм на 26 и 27 март, в която ще участват ръководителите на 53 държави.

Барак Обама увери лидерите на Северна Корея, че САЩ нямат враждебни намерения спрямо тях, но въпреки това те трябва да се откажат от ядрените си оръжия.

„Днес ние казваме: Пхенян, имай смелостта за стремеж към мир и осигури по-добър живот на народа на Северна Корея“, заяви Барак Обама в Сеул, цитиран от АФП и „Фокус“.

Преди седмица Северна Корея обяви плана си през април да изстреля сателит в орбита, за да отбележи 100-годишнината от рождението на лидера основател Ким Ил Сунг.

Международната общност обаче се опасява, че Пхенян разработва далекообхватна ракета за ядрен товар под прикритието на сателит за мирни цели.

Смята се, че Северна Корея е доставила на своята нова стартова площадка основното тяло на ракетата, с която ще бъде изстрелян спътникът, предава телевизионният канал NHK.

Правителството на Южна Корея направи подобно заключение въз основа на фотография, предоставена от американски разузнавателен спътник.

Южна Корея пък обяви, че се готви да свали ракетата на Северна Корея, в случай че тя се отклони към територията й по време на планирания за следващия месец запуск, съобщиха от министерството на отбраната.

Сеул се опасява, че ракетата, която трябва да падне в Жълто море между Южна Корея и Китай, може да се отклони и да падне на територията на страната, предават АФП и „Фокус“.

По повод севернокорейската ядрена програма президентът на САЩ Барак Обама заяви, че най-сериозната опасност за света е тази от възможността терористични групировки да се сдобият с радиоактивни материали и да изградят ядрена бомба.

„Опасността от ядрен тероризъм е една от най-големите заплахи за глобалната сигурност. Затова ние, в Сеул, трябва да държим на нея“, заяви Обама преди началото на ядрената среща на върха.
Той предупреди Иран, че времето изтича за разрешаването на безизходното положение около ядрената му програма чрез дипломация.

„Винаги моето предпочитание е за решаване на тези въпроси дипломатично. Времето обаче е ограничено. Иран трябва да действа със сериозност и чувство за неотложност, каквито този момент изисква“, заяви Обама в реч, изнесена пред студенти в Сеул преди откриването на срещата на върха за ядрена сигурност.

#Барак Обама #Сеул #Южна Корея #Северна Корея #среща на върха #тероризъм #Иран #Пхенян

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Външна политика
Последно от Външна политика

Всички новини от Външна политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"