Нямаме застрахователна култура при бедствия, убеден е Томислав Дончев

Нямаме застрахователна култура при бедствия, убеден е Томислав Дончев
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Вицепремиерът Томислав Дончев изрази мнение в ефира на бТВ в петък сутрин, че превенцията преди бедствие е от решаващо решение за неговото овладяване. "Ако институциите не са в състояние да си взаимодействат, сме загубени", категоричен бе той.

По негово мнение състоянието на горите е една от причините за бедствията. "Необходими са мерки на много нива, освен мерките и наредбите е нужна и работа по контрола на дървесина на място", заяви още Дончев.

"Самата сеч е конкретен проблем, очевидно има пропуск в контрола на място. Ако няма обвързаност с по-горни нива, този проблем не би могъл да съществува. Очевидно е, че има схема и организация. Това е един от големите проблеми на България, защото нямаме нефт, а гората е национално богатство", добави министърът.

Томислав Дончев сподели също, че финансовата помощ от Европейската комисия е насочена само към инфраструктурата, към мостове и пропаднали пътища, но не и към щетите на частните домове. "Голямата тема, която България не е решила, е какво се случва с частните сгради. В повечето случаи се дава данъчна оценка е много ниска, получава се помощ, която е недостатъчна."

Дончев е на мнение, че е нужна застраховка, нямаме застрахователна култура. "На път сме да предложим застрахователен механизъм за социално слабите, които да им осигуряват средства при бедствие", сподели вицепремиерът по еврофондовете и икономическата политика.

Той заяви, че вече имаме две одобрени проекти по еврофондовете - по човешки ресурси и инфраструктура. "Категорично, за разлика от 2014, 2015 година няма да бъде нулева. Дори ще бъде най-силна от гледна точка на еврофондовете", убеден е Томислав Дончев.

#Томислав Дончев #бедствия #еврофондове

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"