САЩ и Русия оправят света заедно

САЩ и Русия оправят света заедно
Барак Обама (вляво) и Дмитрий Медведев (вдясно) изразиха съгласие за подходите към основните проблеми пред международната общност след неформален разговор в Сеул. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Президентите на САЩ и Русия Барак Обама и Дмитрий Медведев ще решават съвместно сериозните проблеми на Сирия, Иран и Северна Корея.

Двамата държавни ръководители изразиха съгласие за подходите към основните проблеми пред международната общност след неформален разговор в Сеул, предадоха ИТАР-ТАСС и „Фокус“.

Президентите са в столицата на Южна Корея, където ще участват в среща на върха за ядрената сигурност и заплахата от тероризъм заедно с ръководителите на 53 държави на 26 и 27 март.

Русия и САЩ поддържат мисията на посланика на ООН и Арабската лига за Сирия Кофи Анан за прекратяване на кръвопролитията в страната

„По конфликта със Сирия трябва да действаме по такъв начин, че да не създаваме повече проблеми, и опасността от гражданска война, която съществува в момента, да не стане реална, а да завърши с диалог между властта и всички опозиционни групи в страната“, коментира Дмитрий Медведев в съвместно изявление с американския си колега.

„Що се отнася до Северна Корея, ние се съгласихме да призовем страната да се откаже от пускането на ракета, която ще бъде нарушение на резолюцията на Съвета за сигурност на ООН“, пояснява Барак Обама.

Русия и САЩ се съгласиха също така, че преговорите по ядрения проблем в Иран трябва да се проведат във формата „пет плюс един“. Двете страни призоваха за „дипломатическо решение на проблема“.

Президентът на Русия Дмитрий Медведев определи взаимоотношенията между Русия и САЩ през последните три години като „най-добрите от десет години насам, независимо от различните „рестартирания“.

Дмитрий Медведев дори покани Барак Обама, от свое име и от името на новоизбрания президент на Русия Владимир Путин, да посети Санкт Петербург.

„Използвам случая, Барак, бих искал още веднъж да Ви покани да посетите Русия и макар да зная, че тази година е предизборна и сложна, аз Ви каня в Санкт Петербург - и от свое име, и от името на новоизбрания президент Владимир Путин“, заяви Дмитрий Медведев.

#Иран #Сирия #Владимир Путин #ООН #Северна Корея #Иран #Сирия #Дмитрий Медведев #Барак Обама #Русия #САЩ #президент #Сеул #Южна Корея #ядрена сигурност #тероризъм #среща на върха

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници