Лиляна Павлова кърпи пътища със спестени почти 4 млн. лв.

Лиляна Павлова кърпи пътища със спестени почти 4 млн. лв.
3 млн. лв. спестени от по-ранния край на зимата и още 700 000 лв. санкции на фирмите за непочистени пътища ще бъдат използвани за ремонти на пътищата след суровата зима, обяви Лиляна Павлова. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Близо 4 млн. лв., спестени от зимното почистване, ще бъдат похарчени за справяне със сериозните поражения от тежката зима, обяви министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова.

Поне 3 млн. от средствата за зимно почистване ще бъдат спестени от по-ранното приключване на зимния сезон, защото почистващите фирми няма да получават пари, за да бъдат в готовност за мобилизация.

Към тях ще бъдат прибавени над 700 000 лв. от глобите заради непочистени пътища, обясни Лиляна Павлова пред БНТ.

Най-критичните участъци от пътищата вече са закърпени.

Тя съобщи, че в петък са получени офертите на фирмите с по-ниски цени на услугите в отговор на апела на Агенция „Пътна инфраструктура“ от 12 март.

„Обърнахме се към нашите фирми да направят актуализация на своите цени и където е възможно, тези цени да бъдат понижени. Цените, които задължително трябва да се намалят, са тези, които бяха изнесени за почистване на табели, за засаждане на дървета, за подкастряне на клони и храсти“, категорична е Лиляна Павлова.

Тя разкритикува сравнението на депутата от „Коалиция за България“ Димчо Михалевски между договорите за почистване от 2007–2008 г. и тези от 2011–2012 г.

„Договорите с фирмите бяха сключени през 2010-2011 г. Цените, които предложиха тогава фирмите за поддържане на пътища, са актуалните цени по ситуацията, която е в момента – минимална работна заплата, цени на горива, размер на осигуровките. Имаме инфлационно покачване на цените на материалите“, поясни Павлова.

Тя посочи, че Законът за обществените поръчки не позволява да изменят договорите с фирмите в хода на изпълнението.

„Когато има забавяне и неизпълнение на фирмите, прекратяваме договорите. След като видим лошо качество, след като проектът вече е влязъл в експлоатация, санкционираме“, уточни регионалният министър.

Тя каза, че тази година ще бъде година на изпълнението, досега фокусът е бил в договарянето.

„Добри сме в договарянето, но изпълнението е важното, и то качественото и в срок“, каза още Лиляна Павлова.

По думите на регионалния министър за зимно почистване се отделят до 50 млн. лв. годишно, като дали ще бъдат изхарчени, зависи от зимните условия.

С половин милиард се предвижда рехабилитиране на над 800 км републикански пътища. От около 20 000 км републиканска пътна мрежа почти 19 000 км са втори и трети клас пътища.

#Димчо Михалевски #договори #фирми #зимно почистване #регионалното развитие #министър #Лиляна Павлова

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Финанси
Последно от Финанси

Всички новини от Финанси »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"