В Япония остана само една работеща АЕЦ

В Япония остана само една работеща АЕЦ
След аварията в АЕЦ „Фукушима“ Япония взе решение да се откаже напълно от атомната енергетика. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

В Япония остана да работи само един ядрен реактор, съобщава компанията ТЕПКО, японският оператор на атомни електростанции.

След спирането за профилактика на шести енергоблок на АЕЦ „Касивадзаки-Карива“ единственият работещ остана реакторът на АЕЦ „Томари“, която се намира на най-северния японски остров Хокайдо, предават РИА „Новости“ и БГНЕС.

Така в понеделник в Япония остава една функционираща от налични 54 атомни електростанции, за която е планирано да бъде спряна през май.

Част от реакторите бяха спрени автоматично по време на разрушителното земетресение на 11 март 2011 г., другата спря работа заради необходимостта от редовна профилактична проверка, която се извършва един път на 13 месеца.

За повторното им пускане реакторите трябва да издържат задължителните стрес тестове.

Резултатите ще бъдат проверени от японски и международни специалисти от Международната агенция за атомна енергия (МААЕ).

След това компанията оператор трябва да получи разрешение от правителството и съгласието на местното население, за да възобнови работата на атомните електростанции.

Именно местните жители не са дали разрешение за пускане на АЕЦ „Касивадзаки-Карива“ след поправката, опасявайки се от последствията.

След аварията в АЕЦ „Фукушима“ Япония взе решение да се откаже напълно от атомната енергетика.

#Международната агенция за атомна енергия #МААЕ #АЕЦ #Япония

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"