Затриват пощите, за да ги купят олигарси-спасители, твърди синдикат

Затриват пощите, за да ги купят олигарси-спасители, твърди синдикат
A A+ A++ A

Синдикалната организация на съобщенията изпрати писмо до управляващите, работещите в пощите, над 1,5 млн. пенсионери, които получават парите си чрез пощенските клонове и всички, които ползват пощенски услуги. От синдиката питат дали съдбата на държавния пощенски оператор е предрешена и ще бъде ли поставено в състояние на фалит дружеството, за да може заинтересовани олигархични кръгове да изиграят ролята на „стратегически инвеститори-спасители”.

Според организацията, министър Ивайло Московски , заместник министър Валери Борисов и главен изпълнителен директор Деян Дънешки запазват мълчание по темата и отричат явно съществуващи проблеми.

През последния месец и половина министър Московски не предприе необходимите мерки, първата от които е освобождаване на провалилото се ръководство на „Български пощи” ЕАД. Затова, от синдиката настояват в срок не по-късно от 10 дни за среща с ресорния вицепремиер Томислав Дончев. Последната стъпка ще е ефестивни стачни действия.

Ето пълният текст на писмото:


О Б Р Ъ Щ Е Н И Е

От петнадесети декември 2014г. до сега, СФС-КНСБ бие тревога за случващото се в „Български пощи” ЕАД и задава въпросите: Предрешена ли е съдбата на държавния пощенски оператор? Ще бъде ли поставено в състояние на фалит дружеството, за да може заинтересовани олигархични кръгове да изиграят ролята на „стратегически инвеститори-спасители”?
Нашата битка за спасяване на националния пощенски оператор получи подкрепата на по-голямата част от националните и регионалните печатни, и електронни медии, които не се поддадоха на негласни внушения за налагане на информационно затъмнение.
Благодарим на Четвъртата власт-Медиите, за достойната позиция изразена в стотиците предавания, публикации, съобщения, интервюта и коментари. Благодарение на нея над 548 600 българи, прочетоха до този момент в Интернет „Отвореното писмо” до Министър Московски от 15.12.2014г.,а над 49 700 човека прочетоха Декларацията на СФС-КНСБ от 30.01.2014г.

Чувствителността на българската общественост по темата „запазване на Пощите от разграбване”, е в пълен контраст със заетата от Министър Ивайло Московски , заместник министър Валери Борисов и главен изпълнителен директор Деян Дънешки, позиция на мълчание и отричане на явно съществуващи проблеми. Обезпокоени сме, че това подценяване на сериозността на ситуацията нагнетява напрежение сред работещите в Пощите и гражданите, и ще провокира излизане на нещата от контрол.

В някои телевизионни предавания от хората по места- пощенци и граждани, прозвучаха изказвания за готовност за стихийни протести, в това число затваряне на пощи, възпрепятстване раздаването на пенсии и пр.
Световният и българският синдикален опит показват, че стихийните протести вместо решение постигат негативни резултати и усложняване на ситуацията. Какво би станало ако посред зимата, хората от малките населени места не си получат пенсиите и не си платят електричеството, а и нямат пари за хляб? Какво би станало в обществен и политически план, ако след пороите и наводненията ни залее приливната вълна на недоволството на над 1.5 млн. пенсионери?
Отделни журналисти ни задават въпроса: Кога ще има ефективни протести и стачка от пощенци?

Ефективните протестни и стачни действия не са цел на СФС-КНСБ. Те са последното законово средство, в преследването на Целта-Спасяване на Пощите! Нашето призвание като синдикалисти е не да създаваме, а да търсим решение на социалните проблеми!

Ръководството на СФС-КНСБ до сега показа предпочитание към конструктивния диалог и обсъждане на необходимите неотложни мерки за оздравяване на ръководството на Пощите и тяхното финансовото състояние.
Министър Ивайло Московски през последния месец и половина не предприе необходимите мерки, първата от които е освобождаване на провалилото се ръководство на „Български пощи” ЕАД. Затова, ще настояваме в срок не по-късно от 10 дни за среща с ресорния вицепремиер г-н Томислав Дончев. Имаме готовност ако Изпълнителната власт не е в състояние да помогне, да търсим помоща на Народното събрание- парламентарна комисия, парламентарен контрол, законови промени и пр.

Пощенци, очакваме незабавно решаване на проблемите, търпението ни се изчерпва и сме в готовност за ефективни протестни действия!

 

 

 

#Ивайло Московски #Томислав Дончев #Московски #пощи

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници