Металурзите в Кърджали решават дали да блокират пътища

Металурзите в Кърджали решават дали да блокират пътища
Обмисля се вариант работниците заедно със семействата си да блокират възлови кръстовища в града. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Металурзите от Оловно-цинковия комбинат в Кърджали решават в понеделник сутринта дали да преминат към гражданско неподчинение заради неизплатените с месеци заплати.

Обмисля се вариант работниците заедно със семействата си да блокират възлови кръстовища в града, каза пред БНР Иванка Караколева, председател на КНСБ в регионалния съвет в града.

Според синдикатите собственикът на завода Валентин Захариев не може да осигури кредит, за да се разплати с протестиращите и да възстанови производството.

Миньорите от Мадан, чиито заплати Захариев също бавеше, бяха изплатени в съботе, след като късно вечерта в петък беше подписано споразумение за прехвърляне на концесията на изпадналото в затруднение предприятие „ГОРУБСО–Мадан“ на бизнесмена Николай Вълканов.

Реалната собственост ще бъде на „Върба Батанци“ АД, в което имат акции КЦМ–Пловдив и „Минстрой“.

„Случаят е различен от Мадан, защото там има и държавно участие“, обясни Иванка Караколева и припомни, че металурзите стачкуват от 1 март.

В понеделник новият собственик на „ГОРУБСО–Мадан“ ще влезе формално във владение на мините. Това ще стане с прехвърляне на акциите на дружеството.

Икономическият министър Делян Добрев заяви, че още през днешния ден ще започне снабдяването на работниците с необходимото за безопасен труд. Той обаче също подчерта, че въпросът в Кърджали е по-сложен, защото Оловно-цинковият комбинат е изцяло частна собственост.

#Кърджали #Мадан #Делян Добрев #Валентин Захариев

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Промишленост
Последно от Промишленост

Всички новини от Промишленост »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"