Частните имоти остават без пари след бедствие, реши Горанов

Частните имоти остават без пари след бедствие, реши Горанов
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Частните имоти няма да получават пари след причинени щети от бедствия, съобщи финансовият министър Владислав Горанов. Щетите от сегашните наводнения ще бъдат компенсирани от бюджета, след като бъдат оценени, допълни той. За частните имоти ще плаща национален катастрофичен пул, който ще бъде създаден със специален закон, каза Горанов. Той вече бил почти готов с проекта и щял да го пусне за обсъждане до 2 седмици. Откъде ще идват средствата за този пул обаче не стана ясно. 

Компенсирането на щетите с пари от пула ще е свързано с данъчната оценка на имотите - колкото е по-голяма, толкова повече средства ще може да бъдат ползвани. Целта е хората да актуализират данъчните оценки на имотите си, обясни финансовият министър.

Парите на междуведомствената комисия ще са за възстановяване на публичната инфраструктура, какъвто е първоначалният замисъл на комисията, категоричен бе министърът. 

Хората да бъдат стимулирани да си застраховат имуществото, предложил обаче на заседанието на МС във вторник вътрешният министър Веселин Вучков, стана ясно от разпространена стенограма. Премиите при ниските данъчни оценки са ниски, но хората не се застраховат, казва той. Бюджетът за бедствия е 70 млн., а вече има подадени искания за 410 млн. лв., съобщил Вучков на колегите си от правителството.

Вътрешният министър разказал и за първата в България предварителна евакуация на хора от застрашените с наводнение села по р. Луда Камчия. Според него жителите им се отнесли с разбиране. Хората да не излизат от домовете си, когато е обявен червен код за опасно време, е предложила на заседанието екоминистърката Ивелина Василева, става ясно още от стенограмата.

“Видяхте ли при код “червено” в Ню Йорк – нито кола, нито човек на улицата. Нито кола, нито човек! При код “червено” в Монтанско цяла нощ вадихме автомобили на хора, които решили, че могат да минат през преспите при затворен път”, коментирал и премиерът.

Вицепремиерът Томислав Дончев е предложил да се напишат изцяло нови строителни норми, съобразени с промените в климата и зачестилите бури и наводнения.

#Владислав Горанов #България #Веселин Вучков #бедствия #наводнения #Томислав Дончев

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"