Брюксел ни предупреждава заради пенсионната реформа

Брюксел ни предупреждава заради пенсионната реформа
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Брюксел отново отправи критики към България, този път за пенсионната реформа. Еврокомисията е поискала гаранции от правителството, че жените няма да получат по-ниски допълнителни пенсии от мъжете заради изчисленията на частните пенсионни фондове. Това става ясно от писмо на ЕК до социалното министерство от края на миналата година. Пълният му текст бе публикуван във Фейсбук по нареждане на вицепремиера Ивайло Калфин, след като ден по-рано фондовете го обвиниха, че крие писмо от ЕК.

Комисията припомня на правителството, че не се допуска полова дискриминация при изчисляването на пенсиите. Искат се и изчисления каква ще е пенсията на мъж и жена, които 40 г. са се осигурявали на 1000 лв. заплата. Брюксел иска и отговор от кабинета какви мерки предприема, за да не допусне дискриминация.

От комисията намекват също, че ако се отмени задължението да се осигуряваме за втора пенсия в частните фондове, може да бъде нарушено европейското законодателство. Според представители на фондовете ако действително това стане, от Брюксел може да открият наказателна процедура срещу България.

#Ивайло Калфин #пенсионна реформа

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"