Московски отрече за приватизацията на "Български пощи"

Московски отрече за приватизацията на "Български пощи"
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

"Работим в посока на устойчивост, стабилизиране и развитие на "Български пощи". Приватизацията на "Български пощи" не е заложена в програмата на правителството, още повече, че дружеството е в забранителния списък". Това обяви министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски на днешната комисия по транспорт, информационни технологии и съобщения в парламента, съобщават от Транспортното ведомство.  Темата на въпроса беше формулирана от депутата от ГЕРБ Станислав Иванов.

Московски коментира, че заедно с вицепремиера Томислав Дончев са насочили своите усилия към това "Български пощи" да стане бенефициент по европейските програми.

Припомняме, че в понеделник лидерът на пощенския синдикат към Георги Бочев заяви, че в пощите се подготвя скрита приватизация и разграбване имотите на дружеството.

"Първо няма никаква техническа възможност за това, защото „Български пощи" са в забранителния списък за приватизация и могат да бъдат извадени от него единствено след решение на Народното събрание. Отделно нито аз, нито някой друг член на кабинета сме казвали, че предстоят каквито и да е действия, чрез които държавата да се раздели с „Български пощи", каза министърът.

Той посочи, че около 2/3 от клоновете на пощите са в малките населени места и те имат огромна социална функция. Ако ние решим да премахнем някой клон, на практика в тези населени места няма да остане нищо, коментира министърът.

"В предишния си мандат работехме, за да докажем на независимия регулатор необходимостта от държавна субсидия за "Български пощи", защото дружеството изпълнява предимно социална функция. Това също е увеличение на приходите на пощенската компания", добави транспортният министър.

По отношение състоянието на националния железопътен превозвач, Ивайло Московски припомни, че стратегията за оздравяването му ще бъде готова до средата на месеца, като същата е базирана върху баланса между съкращаване на разходи и извършване на необходимите инвестиции в дружеството. Най-вероятно стратегията ще обхване 10-годишен период.

"В момента има инвеститорски интерес към летище Горна Оряховица, както и към речния терминал Русе Изток на Дунав, отговори на друг въпрос транспортният министър. Той посочи, че към момента няма окончателно решение за продажбата на Летище София и Пристанище Варна. В момента се работи по окомплектовка на документи, защото голяма част от земите около двата обекта са пръснати като собственост измежду различни ведомства. След като приключи този въпрос, темата ще бъде отново актуална.

#Ивайло Московски #Български пощи #Георги Бочев

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"