СИЛА поведе „три синджира роби“ срещу цените на горивата

СИЛА поведе „три синджира роби“ срещу цените на горивата
Около 300 души протестираха срещу високите цени на горивата в София в неделя, 25 март. Снимка: БТА
A A+ A++ A

Около 300 души протестираха срещу високите цени на горивата пред Народното събрание в неделя, 25 март.

Този път от Движение СИЛА избраха образно да представят ситуацията в България, като двама души се превъплътиха в ролите на „Политика“ и на „Лукойл“, които водят народа като три синджира роби, предаде bTV.

Протестиращите настояват за сваляне на ДДС върху горивата до 16% и за разбиване на картела между компаниите, както и монопола на „Лукойл“ при доставките на горива на едро.

По време на митинг-шествието протестиращите скандираха „Мафия“ пред сградите на държавните институции, а пред заведенията призоваваха клиентите да се включат към протеста с думите: „Елата с нас, протестът е за вас“.

Пред Дарик говорителят на Движение СИЛА Слави Желязков обясни, че десетки хиляди души подкрепят исканията им във „Фейсбук“, но малцина имат воля и желание да излязат на улицата. От една година знаем, че има картел на горивата – защо антимонополната комисия го призна чак сега?, питаха протестиращите.

В началото на протеста Слави Желязков каза, че има много въпроси:

„Управляващите винаги се извиняват с това, че ЕС им е казал колко да е акцизът. Аз не знам някъде да има такъв закон, с който ЕС да принуждава държава акцизът й да бъде еди-колко си. Защо ДДС-то при горивата е 20%, а при туризма – 7%? Не може ли някак да се направи нашата икономика да тръгне напред, като се намалят цените на горивата? Те са нереални извинения от сорта на това, че в Иран има или ще има война“.

В протестна декларация, изпратена до медиите, протестиращите искат 16% ДДС върху горивата. Желязков обясни на какво е обоснован процентът:

„Това е по наша преценка. Говорихме с експерти, които казаха, че това е максимално допустимото намаляване. Но в парламента явно искат да си прибират ДДС-то. Всеки гражданин, който плати 1 литър гориво, ДДС-то остава в държавата и не се връща при него. Интерес имат само частните фирми, така че отговорът е ясен“.

В началото на протеста участниците в него разлепиха стикери. „Това са туби с различна големина с плакатчета на протест отгоре. Това е самата реалност. Някои от момчетата ще се завържат с тези туби, защото вече става непосилно дори една туба да напълниш. В тези туби няма бензин, няма пари. Трябва да се вдигнат минималните работни заплати“, каза още Слави Желязков.

#„Лукойл“ #СИЛА #цени на горивата #протест

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"