Тунджа в Елхово е 23 см над критичното ниво

Тунджа в Елхово е 23 см над критичното ниво
A A+ A++ A

Тунджа продължава да покачва нивото си и да залива къщи и стопански постройки в Елхово. Улици, градският парк и промишленият пазар в града са под вода.

Нощта в Елхово е преминала без сигнали за извънредни ситуации, но данните показват, че нивото на Тунджа се е повишило с около 5 сантиметра и в момента е 4.13 метра, при критични за града 3.90 метра. Има обаче леко понижение в Ямбол, което означава, че скоро и в Елхово водата ще започне да спада.

Затворен остава пътят Елхово - село Трънково, като учениците ще бъдат изведени през село Коневец. В няколко жилищни блока в ниската част на града са осигурени помпи за отводняване, за да не се намокрят електрическите табла.

Създадена е организация за евакуация, но засега хората остават по домовете си, тъй като не съществува пряка заплаха за живота им.

В Елхово няма проблем с водоснабдяването и електрическото захранване.

Ситуацията в Шуменско към този момент остава спокойна.

Във варненските общини Аврен и Дългопол остава в сила бедственото положение. Нощта там преминала спокойно. Евакуираните вчера 285 души се прибраха по домовете си след решение на кризисните щабове в съответните общини, както и в щаба на областната администрация във Варна.

Тази сутрин язовир "Цонев" прелива със 102 куб.м/сек. Вчера преливаше със 122 куб.м /сек. Днес стана ясно още, че язовир "Тича" не е прелял, задържа се нивото и се изпускат 20 куб.м. Язовир "Елещница" също прелива с 10 куб.м/сек и се изпуска с толкова.

Нивото на река Камчия при Дългопол и при Аврен е спаднало с 1 метър. Вчера директорът на ГД"Пожарна безопасност и защита на населението" Николай Николов, който беше в района с главния секретар на МВР и с министъра на околната среда и водите, каза, че са доставени помпи в село Цонево, започва отводняването на 64 къщи.

Кметовете и на двете кризисни общини - Аврен и Дългопол, казаха, че ще свикат тази сутрин кризисните си щабове. Ако ситуацията продължи да се нормализира, те ще отменят бедственото положение.

Продължава аварийното изпускане на опасния язовир Одринци с дебит от 5 куб.м/сек. Днес ще бъде направен опит за увеличаване на дебита. Със самолет ще бъде направен оглед на рисковия район. Бедственото положение в 13-те добрички села остава в сила. Там има залети земеделски земи, дворове, сгради, отнесени покриви, изкъртени улични настилки. След обяд кризисният щаб отново ще се събере, за да анализира ситуацията.

Освен, че има по три полицейски екипа в двете евакуирани села Одринци и Долина, главният секретар на МВР Светлозар Лазаров разпореди да се използват и уредите за нощно виждане на Гранична полиция за наблюдение и по черните междуселски пътища. Мерките се предприемат с цел предотвратяване на кражби и мародерства.

До края на седмица учениците в селата Дончево и Владимирово остават в принудителна ваканция, защото в двете училища са настанени евакуираните. Макар и принудително, хората напуснаха рисковите села Одринци и Долина, но животните им останаха затворени в постройки. Обмисля се вариант как стопаните им да се връщат по селата, за да ги нахранят, защото не се знае колко дни ще продължи евакуацията.

И днес водолази ще търсят изчезналото семейство във водите на язовир "Цанков камък", край Девин. От неделя спасителни екипи и доброволци обхождат района.

Сериозен проблем в Смолянска област засега остават свлачищата. Работата със специализирана техника за разчистването им и отварянето на пътища до блокирани планински села продължава и в момента.

#Тунджа #Елхово

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Околна среда
Последно от Околна среда

Всички новини от Околна среда »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"