Всеки пети турчин подкрепя насилие в името на исляма

Всеки пети турчин подкрепя насилие в името на исляма
Истанбул, снимка: Даниел Димитров
A A+ A++ A

Повече от 20 на сто от турците подкрепят използването на насилие в името на исляма, въпреки че мнозинството от населението в югоизточната ни съседка не одобрява такова поведение. Резултатите са от проучване на общественото мнение на центъра за стратегически и социални проучвания МетроПОЛЛ, Анкара.

Отрицателно настроените по въпроса турци са 73,6 на сто

искащите насилие в името на исляма са 20,1%, а 6,3% или не могат да решат какъв отговор да дадат, или просто не са отговорили при провеждането на проучването.

Анкетата под лого "Пулсът на Турция. Религия, насилие и свобода" е направено сред 2759 човека от 17 до 20 януари в 26 провинции.

Притеснително е, че в сравнение с проучване от септември 2014 г.,

одобряващите насилието в името на исляма са се увеличили от 13% на 20,1 на сто

Според социолози наличието в Турция на сериозна част от народа, която одобрява насилието е показателно за начин на мислене, който може да превърне Турция в свидетел на свързани с насилие събития като ставащото в Близкия изток.

Мнозинството турци са на мнение, че френското сатирично издание "Шарли ебдо" е оскърбило пророка Мохамед с противоречивите си карикатури, но казват, че

това не дава право за извършване на терористични атаки срещу списанието

Но 20% от участниците в допитването са на позиция, че екипът на "Шарли ебдо" заслужено е избит за публикуване на карикатури , изобразяващи пророка. Запитани кой е организирал нападението срещу редакцията, 31,1 на сто са на мнение, че става дума за радикална ислямистка групировка, докато 44,3 вярват, че зад престъплението стоят чужди специални служби.

Според 59,7% от турците в момента е в ход

сблъсък между исляма и Запада

докато 31,2% са на противоположното мнение.

69,5% от допитаните са на мнение, че мюсюлманите и християните могат да живеят съвместно в мир, докато 24,6 на сто не мислят така.

Един от въпросите в проучването е дали участниците са на мнение, че може да са мюсюлмани и светски хора едновременно. На него 67,1% отговарят положително, а отрицателнио - 22,9%.

70,6% защитават позицията, че държавата им трябва да е светска, докато 19,3% са на обратното мнение.

#Турция #турци #ислям #допитване

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"