САЩ хвърлят 789 млн. долара за военно присъствие в Европа

САЩ хвърлят 789 млн. долара за военно присъствие в Европа
Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

С 9 млн. долара да скочи бюджетът за военното присъствие на САЩ в Европа през 2016 г., става ясно от проекта за бюджет, който президентът Барак Обама е изпратил в Конгреса.

"Финансиране на инициативи за гаранции на съюзниците ще позволи на САЩ да продължи да увеличава военните учения, обучение и присъствие в Европа, Съединените щати ще увеличи укрепването на съюзниците от НАТО с военно оборудване, увеличаване на капацитета на партньорските държави в Европа да работят със САЩ и НАТО за укрепване на регионалната сигурност", се казва в изявление на Белия дом.

По-рано беше съобщено, че САЩ възнамеряват да се повиши нивото на европейските си военни операции в отговор на "заплахата" от Русия.

В бюджета на САЩ разходите за националната сигурност и за икономическите реформи трябва да бъдат балансирани. Това заяви президентът Барак Обама при официалното представяне на проектобюдтежа за 2016 г. Проектобюджетът на Обама предвижда 14 милиарда долара за киберсигурност. Бюджетът е от 99 трлн., а заложеният дефицит от 4 млрд., което е 2,5 % от БВП.

Не се каня да приемам бюджетен план, в който са повишават разходите за националната сигурност за сметка на вътрешните икономически програми за средната класа, заяви Обама.

Предложеният от Обама проектобюджет на САЩ предвижда 8 млрд. долара за финансиране на борбата срещу "Ислямска държава", иракската армия и за умерената опозиция в Сирия, съобщи "Ройтерс".

Средствата са част от исканите от правителството на Обама милиарди за спешни операции зад граница.

#Барак Обама #САЩ #НАТО #Европа #бюджет #Сирия

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »