Арабската лига гони Сирия

Арабската лига гони Сирия
Снимка на съботното заседание на външните министри от Арабската лига, посветено на ситуацията в Сирия. EPA/БГНЕС
A A+ A++ A

Държавите от Арабската лига взеха в събота решение да преустановят членството на Сирия в знак на несъгласие с кръвопролитното потушаване на протестите срещу президента Башар ал Асад.

Арабската лига също така призова за изтегляне на арабските посланици от Дамаск. Тя официално покани представители на сирийската опозиция, за да обсъдят прехода в страната, съобщиха световните агенции.

От своя страна сирийският посланик в Лигата Юсеф Ахмад заяви, че неговата държава не приема решението и го смята за противоречащо на устава на организацията.

„Решението слага край на общите арабски действия и показва, че ръководството на Лигата следва програма, диктувана от американците и западноевропейците“, се казва в официалната сирийска позиция.

Според данни на ООН над 3000 души са загинали в продължение на неколкомесечните протести за демократизация, срещу които правителството изправи тежковъоръжени армейски части.

Хиляди сирийски граждани бяха принудени да потърсят убежище в съседна Турция.

Сирийската опозиция, наскоро основала Национален съвет на среща в Истанбул, иска оставката на президента Асад. Европейският съюз и САЩ също призоваха Асад да се оттегли.

#Истанбул #САЩ #Европейски съюз #протести #Башар ал Асад #Арабска лига #Турция #Сирия

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »