Масова евакуация, Североизточна България бедства

Масова евакуация, Североизточна България бедства
Снимка: ЕПА/ БГНЕС
A A+ A++ A

4 села във Варненско бяха евакуирани като превантивна мярка заради преливането на язовир "Цонево". Евакуацията започна в късния следобед в понеделник. В 17 ч. първите изведени от домовете си вече бяха настанени на топло и сухо - в детската градина в Цонево.

Повикана беше медицинската сестра на градината, за да наглежда евакуираните – повечето възрастни, болни хора. Осигурена беше и храна от кметството и Червения кръст. Част от хората от застрашените села обаче отказаха да се евакуират. Предпочетоха да отидат при близки и познати.

Междувременно властите започнали да действат. Сапьори взривиха дига на яз. "Цонево". Доброволци са напълнили с пясък стотици чували и са започнали да вдигат дигите в ниските им части. В усмиряването на Камчия се е включила и техника на община Долни чифлик и на местни фирми.

Късно вечерта на място дойдоха и няколко министри, за да се уверят, че ситуацията е под контрол и да успокоят хората.

Продължават усилията на пожарникари, спасители и полицаи за преодоляване на последствията от наводненията в областите Варна, Добрич, Бургас, Благоевград, Смолян, Хасково, Кърджали, Силистра и Ямбол.

Тежка остава обстановката в североизточната част на страната, където служителите на вътрешното министерство заедно с местната власт евакуираха жители на няколко населени места. Продължава да се следи нивото на водите в критичните участъци и са предприети всички действия за опазване живота, здравето и имуществото на хората в тази част на страната, уверяват от МВР.

"Всички трябва да свикваме с рисковете и да бъдем готови да се справяме с тях. Има много критични места в страната, но най-важното е да се предприемат контролирани действия, за да се запази живота и здравето на хората". Това заяви за "Часът на Милен Цветков" министърът на околната среда и водите Ивелина Василева, която посети детската градина в село Цонево, където ще пренощуват бедстващите хора от района.

"Когато валежите са в толкова голям обем, неизбежно се повишават нивата на реките и язовирите и затова трябва да се вземе превенция, доколкото тя е възможна", добави още министър Василева.

Днешният вторник е критичен ден за наводненията. Ако до 18 ч. язовирът не прелее опасно, хората ще бъдат върнати обратно по домовете си.

#потоп #Варна #Камчия

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »