Най-мащабната евакуация от години, сочи главният комисар от Варна

Най-мащабната евакуация от години, сочи главният комисар от Варна
Главен комисар Николов. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Над 440 души са евакуирани от селата по поречието на река Камчия, заради очакваната приливна вълна от язовир Цонево. "За първи път от няколко години се прави толкова мащабна евакуация на хора и животни", заяви във Варна главен комисар Николай Николов, шеф на ГД „Пожарна безопасност и защита на населението”.

Той посочи, че МВР е взело всички мерки във връзка с опасението на хората, че домовете им след евакуацията щели да станат плячка на мародери. „Не искам да чувам подобни думи, има патрули на полицията и жандармерията във всички села, взели сме мерки”, подчерта главен комисар Николов.

Той допълни, че само преди две години е приета съответната наредба, но според Николов едно е да има нещо на книга, а съвсем друго е да бъде реализирано всичко на практика. Той поздрави всички местни органи, които координират спасителните мероприятия за чудесно свършената работа до този момент.

200 души са евакуирани от Величково, 65 от Дъбравино, 80 души от Гроздьово и около 100 души от Цонево. Промените в нивата на язовирите и на река Камчия са много динамични, заяви на извънредна пресконференция в понеделник областният управител на Област Варна Стоян Пасев. Евакуираните хора са настанени в училища в град Дългопол, където им е осигурена храна и вода. Възможно е евентуалната приливна вълна да залее част от жп линията Карнобат-Варна и част от пътя Варна-Бургас.

Към момента не се налага евакуация на жителите от селата Долен чифлик, Горен чифлик, Пчелник и Старо Оряхово. Хората от тези населените места са известени, че при нужда ще бъдат транспортирани до безопасно място. Приканват се всички жители на засегнатите от наводненията населени места да спазват стриктно указанията на служителите на вътрешното министерство и правилата за безопасно поведение.

Към засегнатия регион пътуват и министърът на вътрешните работи Веселин Вучков и главният секретар на МВР Светлозар Лазаров.

#Николай Николов #Варна #Камчия #МВР

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"