Нов ужас: Чака се приливна вълна към Варна

Нов ужас: Чака се приливна вълна към Варна
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Очаква се нова приливна вълна да залее Варна от река Луда Камчия, съобщиха от Министерството на околната среда и водите и Министерството на вътрешните работи. В тази връзка държавата предприема превантивни мерки, включително евакуация на хора.

За Варна заминават министърът на вътрешните работи Веселин Вучков, главният секретар на МВР Светослав Лазаров и министърът на екологията Ивелина Василева. Създаден е оперативен щаб при кмета на Варна Иван Портних, в който участва и областният управител Стоян Пасков. В 17.30 часа те ще дадат пресконференция в сградата на община Варна. На нея ще бъде изнесена информация за населението - какво ще се случва оттук нататък.

Премиерът Бойко Борисов призова всички жители на населените места по поречието на реката да имат готовност да се евакуират с цел запазване на сигурността на техния живот. Създадена е организация, съвместно с местните власти, за опазване на имуществото на гражданите, както и тяхната сигурност.

Междувременно се държи оперативна връзка и с кмета на Добрич, защото се очаква приливната вълна да продължи в тази посока.

Припомняме, че е взето решение за евакуация на жителите от селата Одринци и Долина. Обявено е бедствено положение за двете населени места. Хората са оповестени и след 15.00 часа предстои да бъде извършена ефективната евакуация. Уведомени са всички местни и държавни институции за предприемане на компетентните действия за ограничаване щетите по инфраструктурата в района. 

Над 600 души от селата Величково, Гроздьово и Дъбравино ще евакуирани, след като язовир "Цонево" започна да прелива. Евакуираните от трите населени места хора ще бъдат временно настанени в две училища в град Дългопол.

Към момента не се налага евакуация на жителите от селата Долен чифлик, Горен чифлик, Пчелник и Старо Оряхово. Хората от тези населените места са известени, че при нужда ще бъдат транспортирани до безопасно място. Приканват се всички жители на засегнатите от наводненията населени места да спазват стриктно указанията на служителите на вътрешното министерство и правилата за безопасно поведение.

#Варна #потоп #Веселин Вучков

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"