Министър: Работата на търговските ни представителства по света е с минимален ефект

Министър: Работата на търговските ни представителства по света е с минимален ефект
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

До миналата година Министерството на икономиката и енергетиката (МИЕ) е имало 63 търговски представители, сега те са 61, тъй като двама са отишли към Министерство на туризма, съобщи министърът на икономиката Божидар Лукарски.

Заместник-министърът на икономиката Любен Петров обясни, че

85% от инвестициите в страната идват от дестинации, където имаме търговски представители

Според статистиката почти същият е процентът и при износа. 94% от привлечените у нас туристи също са от дестинации, където имаме търговски представители.

Същевременно, въпреки тази амбиция на МИЕ, бюджетът не е такъв, че да може министерството да си позволи разкриването на нови дестинации и да се оптимизира тяхната работа, каза Петров.

Нямаме търговски представителства в Канада и Мексико, които са огромни пазари и когато говорим за Северна Америка, не говорим само за САЩ, подчерта той.

Предстоят конкурси за атестиране на търговски представители

"Моята амбицията беше до средата на февруари да проведем атестацията. Дали ще успеем - по-скоро не, понеже тези хора са разположени доста далеч от България и пристигането им само за атестация у нас би струвало доста", каза Лукарски. Досега срещите с търговските представители са провеждани през лятото, когато са техните отпуски, за да се пестят средства.

"Предвиждам първо да се направи писмена атестация, всеки да каже какво е свършил и какви конкретни инвестици е донесъл, а след това тези за които има основателно виждане, че не вършат добре работата си, да бъдат извикани и атестирани на място и съответно за същите места да бъдат проведени конкурси", поясни министърът.

Според него голяма от част от тези търговски представителства са изградили "дипломатически имунитет" и създават впечатление, че вършат много работа, но реалният ефект е минимален.

Хората, спечелили конкурси и дошли от бизнеса,  имат най-голям ефект върху инвестиционните потоци

каза той.

На въпрос какви конкретни ще предприеме, за да се справи страната ни с дефлацията Лукарски отвърна, че проблемът не е само български и именно с тази цел е създаден планът "Юнкер". Опасността е сериозна за цяла Европа, призна Лукарски, а планът е основното оръжие за излизане от спиралата на дефлация.

#Божидар Лукарски #Любен Петров #Министерството на икономиката и енергетиката #МИЕ #търговски представители

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Търговия
Последно от Търговия

Всички новини от Търговия »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"