Бедственото положение в Смолянско се отменя

Бедственото положение в Смолянско се отменя
снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Бедственото положение в Смолянско се отменя. Само в две села все още важат засилените мерки. Това заяви кметът на Смолян Николай Мелемов пред БНР.

„В този час се нормализира обстановката, отменено е бедственото положение в общината, с изключение на две села - Мугла и  Киселчово, там са насочени усилията, защото пътят все още е непроходим“, заяви Мелемов.

По думите му в засегнатите райони има хора и техника, които се грижат обстановката да се нормализира. „Паднали са няколко стълба в реката и затова има проблеми с електрозахранването. Сформирахме комисия, които обикалят и описват пораженията и набелязваме мерки за отстраняване на щетите“, допълни градоначалникът.

Продължава и операцията по издирването на телата на съпрузите, чиято кола след пътен инцидент бе отнесена от буйното течение на реката вследствие на пороя. „Екип от около 25 души участват в издирвателната акция като трима от тях са водолази“, информира директорът на регионалната дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" в Смолян Красимир Шотаров.

„Има достатъчно достоверни данни на този етап, че телата са минали към язовира, но въпреки това ще направим пълен оглед на реката и след което с лодки ще започнем обхождането на язовира. В момента, в който оперативните възможности позволят да се гмуркат водолазите, ще започнем операцията с водолазите“,, уточни Шотаров.

След вчерашните валежи са се активизирали свлачища и остават затворени редица пътища. Бедственото положение в град Девин остава в сила. Активирало се е огромно свлачище на главния път и заплашва да остави без достъп града. Затворени са пътни отсечки в общините Маджарово, Харманли и Симеоновград. Движението по пътя Любимец - Голямата звезда е възстановено. Нивото на река Харманлийска, която вчера достигна критичните стойности над 5 метра, е намаляло с 50 сантиметра. В областта няма опасност от преливане на язовири.

В девет в Добричко остава в сила бедственото положение. Три помпени станции са извън строя. ВиК отстранява аварии във всички общини.

 

#бедствено положение #свлачища #Смолянско #пътища

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"