Неиздавани текстове на Валери Петров илизат в „Песнички, събрани от сцени и екрани”

Неиздавани текстове на Валери Петров илизат в „Песнички, събрани от сцени и екрани”
Корицата на книгата е на Ина Бъчварова и Владимир Венчарски
A A+ A++ A

Неиздавани текстове на Валери Петров илизат в „Песнички, събрани от сцени и екрани” пет месеца след кончината на големия писател.

В книгата на издателство „Милениум” са включени поетични истории от игрални и документални филми, пиеси, спектакли. Подборът е направен от самия автор по молба на Недялко Йорданов.

„Драги Недялко,

не се уплашвай от обема на пратката!

Изпращам ти много повече неща, отколкото ти искаше и отколкото аз си представях, че имам. Оказа се, като почнах да се ровя в старите си работи, че успоредно с другите, уж по-важни, неща съм написал сума ти текстове и текстчета за песни (покрай някой филм, някой спектакъл и т.н.), доста от които дори са останали неизползувани, докато други са минали бързо с филма, пиесата, спектакъла. Толкова много са, че дори почвам да си мисля дали не би могло да се направи от тях една самостоятелна книжка...”, пише Валери Петров в писмо до Йорданов.

За тези свои текстове поетът, прочут със своята непретенциозност, отново е скромен. Той би искал те да се отпечатат с по-дребен шрифт, за да си личи, че „става дума за

отваряне на старо чекмедже

а не са нова проява”.

Текстовете в книгата са създадени за игралните филми „Летящият човек” на режисьора Янко Янков, „На чисто” на Леон Даниел, „Откъде се знаем” на Никола Русев, „С любов и нежност” на Рангел Вълчанов, от документалния „Жената у нас” на Янко Янков, за пиесите „Честна мускетарска”, „Сняг”, „Когато розите танцуват”, за шекспировите представления „Крал Лир”, „Напразните усилия на любовта”, „Веселите уиндзорки”, за спектаклите на в. „Стършел”, „Приказките на Киплинг”, „Театър – любов моя!”, за детската пиеса „Мехурчета-смехурчета” и други, които така и не са били изпяти или рецитирани пред публика.

#книга #Валери Петров #автор #писател

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Култура
Последно от Култура

Всички новини от Култура »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"