БГ филмът „Урок” с награда на името на Бергман (СНИМКИ+ВИДЕО)

БГ филмът „Урок” с награда на името на Бергман (СНИМКИ+ВИДЕО)
Кадър от филма "Урок"
A A+ A++ A

Филмът „Урок“, който ще бъде в конкурсната програма на предстоящия "София филм фест", спечели поредното си авторитетно отличие – Наградата на името на Ингмар Бергман за най-добър дебют на престижния Международен филмов фестивал в Гьотеборг, Швеция (Giff.se).

Част от мотивите на журито гласят: „Този филм описва сложната човешка психология и емоции на главната героиня, поставена в опасна житейска ситуация, която може да се случи на всеки.

Постижение на филма е, че усърдно търси, споделя и представя истината

Чрез ритъма на монтажа, естественото осветление и изключителната актьорска игра, които присъстват неподправено на екран, „Урок” е постигнал качество, за което трудно може да се повярва, че принадлежи на дебютен филм”.

Гост на фестивала беше актрисата Маргита Гошева (на снимката горе), която изпълнява ролята на провинциална учителка, търсеща училищният крадец, но в същото време самата тя попада във финансов капан. Актьорският екип се допълва от Иван Бърнев и Стефан Денолюбов. Режисьори са Кристина Грозева и Петър Вълчанов, а оператор е Крум Родригес.

Световната премиера на „Урок” се състоя на престижния фестивал в Сан Себастиян

където филмът получи приз за най-добър дебют в международния конкурс. Последваха отличия от фестивалите в Токио, Солун, Варшава, Анже (Франция), Куенка (Еквадор), както и от фестивалите "Молодист" (Украйна) и "Златна роза" (Варна).

Всичко това правят филма едно от най-успешните заглавия в българското кино от последните двадесет години.

Материалът е подготвен от Даниел Димитров.

#урок #кино #филм #фестивал #София филм фест #Гьотеборг #Швеция #актьор #актриса #Иван Бърнев #режисьор

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай