Обама: Трябва да се направят отстъпки за плащането на гръцкия дълг

Обама: Трябва да се направят отстъпки за плащането на гръцкия дълг
Барак Обама Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Гръцката икономика няма да може да се възстанови бързо, ако "тройката" на международните кредитори (Европейската комисия, Европейската централна банка и Международния валутен фонд) не направят отстъпки по плащането на дълга на Атина. Това заяви в интервю за Си Ен Ен президентът на САЩ Барак Обама.

"Не бива да се продължава оказването на натиск върху страните, чиито икономики са в състояние на криза. Рано или късно, трябва да предостави стратегия за икономически растеж, за да може страната да започне да изплаща дълговете за намаляване на дефицита", коментира Обама.

Според него, гръцката икономика отчаяно се нуждае от реформа, но радикална промяна е трудна по време на криза.

Американският президент изрази надежда, че Гърция в крайна сметка ще бъде в състояние да преговаря с кредиторите и ще остане в еврозоната. Въпреки това, според него, "за всички страни ще трябва да правят компромиси."

Миналата седмица новото гръцко правителство се обяви срещу услугите на "тройката" на международните кредитори и настоя да се сключи ново споразумение с държавите от еврозоната за плащането на дълга, както и за спиране на програмата за приватизация.

#Барак Обама #Гърция #Обама

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници