Скопие иска улица на името на Желю Желев

Скопие иска улица на името на Желю Желев
снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Ще има ли улица в Скопие на името на Желю Желев? В интернет се появи петиция, която призовава в столицата на югозападната ни съседка да бъде кръстена улица на първия демократично избран президент у нас Желю Желев. В същото време се събират подписи в София да бъде именувана улица на загиналия през 2004-та година македонски държавен глава Борис Трайковски.

До момента в страницата на петицията във Фейсбук близо 500 са харесали идеята. Сред инициаторите на подписката са специалистът по балканска политика д-р Димитър Бечев и македонският журналист Борян Йовановски, който беше говорител на Трайковски.

„Това е една благородна инициатива. Тя дойде спонтанно първо от нашите македонски приятели, които реагираха много емоционално на вестта за смъртта на д-р Желев“, заяви Бечев в ефира на БНР.

По думите му сред подкрепилите инициативата в интернет има и имена на министри, общественици, журналисти. Следващата стъпка е съдействие да окажат местните власти както в Скопие, така и в София.

Според Бечев хората в България помнят бившият македонски президент Борис Трайковски.

„Той имаше доста сериозен принос за декларацията през 1999-а година между двете наши правителства. От друга страна, спомогна много за намиране на изход от конфликта в Македония през 2001-ва година. Но най-вече той със своите усилия даде голям тласък за приобщаването на Македония към Запада“, смята още Бечев.

Президентът на Македония Георге Иванов пристигна в България за погребението на Желю Желев. В рамките на визитата Иванов се срещна с българския си колега Росен Плевнелиев.

На срещата двамата държавни глави са се съгласили, че трябва да работят с разбиране и уважение и чрез диалог да бъдат преодолени недоразуменията. Иванов е изтъкнал, че страната му иска добри взаимоотношения и сътрудничество с всички съседи. Плевнелиев от своя страна е благодарил за присъствието на Иванов в София, във време когато българският народ се сбогува с първият демократично избран президент.

#улица #Желю Желев #Борис Трайковски #Скопие #София #име

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"