ЕК обмисля премахването на "тройката" от Гърция

ЕК обмисля премахването на "тройката" от Гърция
снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Европейската комисия обмисля да премахне „тройката“ от Гърция. Ако това стане международни кредитори на страната (ЕС, ЕЦБ, МВФ) ще бъдат махнати. Очаква се въпросът  да бъде разгледан още през тази седмица по време на посещението в Брюксел на новия министър-председател на Гърция Алексис Ципрас, което ще се състои вероятно на 4 или 5 февруари, съобщава ТАСС, позовавайки се на европейски дипломат.

В Гърция "тройката" се свързва с многото лишения, които гърците понесоха през последните три години. „В тази връзка форматът "тройка" от международните кредитори би могъл да бъде премахнат и заменен с нов режим на макрофинансов диалог с Атина, но само ако те продължат курса на бюджетни икономии и структурни реформи", посочва дипломатът.
"Тази възможност се обсъжда", каза той.

По този начин ЕК възнамерява да предложи на новото правителство на Гърция символична отстъпка, която може да бъде поднесена на гръцките гласоподаватели като победа над Брюксел, в замяна на фактическо запазване на старата политика на строги икономии и отказ на новата управляваща Коалиция на радикалните леви сили (СИРИЗА) от исканията за опрощаване на част от гръцкия дълг.

„Тройката" международни кредитори дадоха през 2010 г. на Гърция две програми за макрофинансова помощ. Техният общ обем бе 240 милиарда евро, а от страната се очакваха строги бюджетни ограничения.

Значителна част от тези заеми отидоха за обслужване на външния дълг на Гърция, който само стана още по-голям, достигайки 412 милиарда евро в края на 2014 г. на фона на катастрофален срив на икономиката.

Опрощаването на част от дълга би могло да стане спасение за Гърция, но водещите държави от ЕС (Германия, на първо място), не могат да предприемат тази стъпка, опасявайки се, че европейските банки, кредитирали Гърция, няма да преживеят загубата на инвестираните средства в гръцката икономика, което би могло да породи нова криза на европейската финансова система и на единната европейска валута - еврото.

#Гърция #Тройката #кредитори #отсрочка #дълг

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници