Антиправителствени протести в Будапеща преди визитата на Меркел

Антиправителствени протести в Будапеща преди визитата на Меркел
снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Няколко хиляди души излязоха вчера (1 февруари) на антиправителствени протести в Будапеща с искане за оставката на унгарския министър-председател Виктор Орбан. Демонстрациите идват ден преди посещението на германския канцлер Ангела Меркел в Унгария.

Организатор на протеста бе Балаш Гулиаш, който твърди, че "представлява мнозинството противници на Орбан в Унгария". Според него в страната има и друг проблем свързан с корупцията, където всички приключва "в джобовете на Орбан и неговото най-близко обкръжение".

Протестиращите настояват правителството да уважава връзките със Запада. Според демонстрантите е притеснително, че управляващата унгарска партия ФИДЕС се е сближила с Москва.

По време на разговорите между Меркел и Орбан се очаква канцлерът да повдигне въпроса за постигнатото споразумение за получаване на кредит от Русия за изграждането на нови ядрени реактори в унгарската централа Пакс, както и заема от 10 млрд. евро, който получи Орбан от Владимир Путин.

"Критикуваме не само Унгария, но и някои политически партии в Европа, които си затварят очите за ерозията на демокрацията в Унгария, защото така им е по-лесно", коментира Джозеф Брук, протестиращ.

Демонстрантите призоваха правителството да се придържа към курса на Европейския съюз и да избягва руската орбита. Част от посланията на протестиращите бяха насочени към Меркел.

Протестите срещу скандалния премиер стават все по-редовно явление в Унгария. Един от поводите за по-мащабно недоволство беше намерението на Орбан да обложи с данък ползването на интернет в страната.

#Унгария #протести #Виктор Орбан #Ангела Меркел

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници