Сребърният фонд не е алтернатива

Сребърният фонд не е алтернатива
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Ако всички проблеми при функциониране на частния сектор се решават чрез национализация, тенденцията очевидно води към отречени икономически модели. Това пише в профила си във Фейсбук бившият премиер и финансов министър Пламен Орешарски по повод на лансираната от сегашния шеф на финансовото ведомство идея за използване на парите, натрупани в Сребърния фонд.

Ето аргументите му:

В последните седмици бяха лансирани различни идеи за цялостно или частично реорганизиране на тристълбовия модел на пенсионната система. Акцентът се постави върху капиталовия стълб - частните пенсионни фондове и как вложителите да излизат от тях в опит да се копират унгарския и полски модели.

В по-явен или по-завоалиран вид аргументите са свързани с недостатъци в управлението на пенсионните фондове.

Може да се заподозре и желание на властите да приберат в държавната пенсионна схема дял от акумулираните авоари от частните фондове, най-вероятно от няколкостотин до няколко милиарда лева.

Защо тези идеи не следва да се приветстват? Освен функции в пенсионната система, частните пенсионни фондове играят важна макроикономическа роля.

Преди всичко, капиталовият стълб на пенсионната система насърчава националните спестявания и съдейства за натрупвания с дългосрочни хоризонти, за разлика от краткосрочния характер на банковите депозити. Оттук могат да се изведат поредица производни позитивни ефекти:

- Насърчаване на икономическия растеж и стимулиране на цялостното социално-икономическо развитие.

- Развитие на капиталовия пазар и целия финансов сектор, с положителна роля за облекчаване на достъпа на корпоративния сектор и домакинствата до кредитни ресурси.

- Позитивно въздействие върху финансирането на бюджетните дефицити и намаляване на цената на държавните дългове.

- Отслабване на натиска върху държавния пенсионен стълб в средносрочен и дългосрочен хоризонт и подобряване на устойчивостта на публичните финанси.

- Рационализиране на поведението на вложителите и формиране на финансова култура сред широката публика.

Сребърният фонд не е алтернатива в никаква насока. Същият, още при неговото създаване от автора на тези редове, функционира като елемент на фискалния резерв, а не като капиталов или какъвто и да е фонд.

Разбира се, пропуски в управлението на частните пенсионни фондове не следва да се насърчават. Инструментът в тази насока е заздравяване на регулативния надзор. Защото, ако всички проблеми при функциониране на частния сектор се решават чрез предлаганата (по същество) национализация, тенденцията очевидно води към отречени икономически модели.

#Пламен Орешарски #Сребърен фонд #пари #пенсии #национализация

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Гледна точка
Последно от Гледна точка

Всички новини от Гледна точка »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"