Първанов: Желев беше от хората, които дадоха посоката на демокрацията

Първанов: Желев беше от хората, които дадоха посоката на демокрацията
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Президентът Желю Желев беше един от хората, които дадоха посоката за развитие на българската демокрация. Той устоя дори на критиките, на хулите в собствените си среди, в собствената си формация, за да може да се запази този мирен, демократичен преход.

Това заявява Георги Първанов, президент на България (2002-2012) в съболезнователна телеграма по повод кончината на президента Желю Желев.

"Той беше един от хората, които дадоха облика на българския конституционализъм. Ще го запомня с това, че той беше наистина толерантен. Може да сме били на много крайни мнения, но въпреки това беше много толерантен към различията. Разбира се по историческите въпроси сме били и на различни позиции, спорили сме по идеологически въпроси, но важното е, че това бяха толерантни спорове със зачитането на мнението на другия, което бе в основата на една политическа култура, която уви не получи шанс за развитие през следващите години, след мандата на доктор Желев.

В момента в политиката липсва преди всичко чувството за държавност, чувството за перспектива на българската нация. Такова чувство, и не само като чувство, а и като цялостна визия и перспектива имаше д-р Желев. Сега се работи на парче, работи се ден за ден, докато онези, които стартираха прехода, онези които направиха конституцията, все пак виждаха България и в следващите десетилетия. Това е най – важното и разбира се толерантността, която е също много важна за българската политика днес. В крайна сметка преходът успя политически, но не успя икономически, не успя социално и това е нещо, върху което трябва да мислят сегашните политици", заявява още Първанов.

#Георги Първанов #Желю Желев

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »