Френски архелози ще изследват уникални находки в Созопол

Френски архелози ще изследват уникални находки в Созопол
Ръководители на археологическия средновековен комплекс в Созопол - Цоня Дражева и Димитър Недев, се натъкнали на древен християнски некропол, в който са погребани знатни особи, деца и цели семейства вероятно покосени от болест. Снимка: dariknews.bg
A A+ A++ A

Френски специалисти долетяха в България заради нови уникални археологически находки в Созопол, обогатяващи историята на древна Аполония Понтийска.

Ръководители на археологическия средновековен комплекс в Созопол - Цоня Дражева и Димитър Недев, се натъкнали на древен християнски некропол, в който са погребани знатни особи, деца и цели семейства вероятно покосени от болест, съобщи TV7.

Запазени са цели съдове характерни за погребалните церемонии, както и накити и монети.

Още преди месеци Божидар Димитров изрази предположение, че на това място се намира храмът "Свети Никола", след като по-рано бяха намерени печати с образа на светеца.

До него е разкрита древна пристанищна улица, митница с 12 печати за търговия с различни стоки и теглилки за монети свидетелстващи за развита търговия.

Открита е и единствената по рода си у нас пещ за изпичане на грънци от около втората половина на V век преди Христа.

Заради ценната находка в България пристигнаха френски светила в областта на древната керамика в лицето на д-р Александър Барелист и д-р Жак Териор. Тепърва за точната датировка ще се произнесе и еспертът проф. Мери Ковачева.

Според Цоня Дражева античният комплекс може би ще бъде превърнат в туристическа атракция не само през летния сезон.

#Созопол #археолози #разкопки #некропол #България

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Археология
Последно от Археология

Всички новини от Археология »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"