Добрев: До края на годината пазарът на електроенергия ще се либерализира

Добрев: До края на годината пазарът на електроенергия ще се либерализира
снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

„Санкцията, която може да наложи ДКЕВР на „ЕНЕРГО-ПРО”, е между 20 000 и 1 000 000 лева. С промените в Закона за енергетиката смятаме да увеличим тази санкция 10 пъти, за да има превантивно действие ”. Това заяви председателят на енергийната комисия в парламента и бивш енергиен министър Делян Добрев в ефира на Нова телевизия.

По думите му увеличаването на санкциите няма да влязат в сметките ни за ток, защото те не са допустим разход.

Добрев съобщи, че ще се направи всичко възможно до края на годината да се либерализира пазара на електроенергия и така да се даде възможност на потребителите да избират доставчика си свободно. „Поех този ангажимент лично и ще следя движението му”, каза още председателят на парламентарната комисия по енергетика.

Що се отнася до либерализирането на пазара и какъв е рискът цените на тока да се вдигнат, Делян Добрев отбеляза, че рискът е по отношение на цената, която плаща бизнесът. „За домакинствата рискът е ограничен“, категоричен бе той.

"Трябва да има независим ДКЕВР, който да има силен екип от математици", е на мнение шефът на енергийната комисия. Добрев уточни, че преговорите не се водят в парламента, а в ресорното министерство. Ако бяха инвестирали в т. нар. „умни електромери“, нямаше да се стигне дотук. Всеки един абонат с такъв електромер може да види консумацията на платформата, допълни Делян Добрев. Той обясни, че подмяната на едни умни електромери с други върви много бавно.
„Не съм съгласен с оправданията на ЕРП-тата, че няма достатъчно пари в инвестиционните програми“, подчерта бившият енергиен министър.

По думите му ще се промени микса, от който се изчислява цената на тока и така някои от най-скъпите електроцентрали ще останат извън него. „Преговори с американските ТЕЦ-ове се водят, но е трудно, трябва ни предоговаряне на неизгодните договори”, каза още бившият министър на икономиката.

Той не изключи разговорите и договореностите с ТЕЦ „Марица-Изток” 1 и 3 да продължат и след месец март, поради необходимостта собствениците на централите да съгласуват отстъпките с финансиращите ги банки.

#Делян Добрев #ЕРП-та #електроенергия #санкции #либерализиране

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"