Навършват се 133 години от рождението на Владимир Димитров–Майстора

Навършват се 133 години от рождението на Владимир Димитров–Майстора
снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Навършват се 133 години от рождението на големия художник Владимир Димитров–Майстора.

Владимир Димитров–Майстора е най-самобитният български художник с мироглед, който носи отличителните белези на националния ни дух. В многообразното си творчество той търси народностното начало преди всичко чрез характерния за българина традиционен бит, сюжети и образи.

Владимир Димитров–Майстора има своя философия за живота, свой поглед върху изкуството, което високо цени, и твърдо вярва в неговото предназначение – да просветли, да издигне, да облагороди и обогати човешката душа и да я води към съвършенството.

По повод годишнината от рождението на художника ще бъде връчена годишната национална награда за живопис "Владимир Димитров-Майстора" на официална церемония от 11:00 ч., в Художествената галерия в град Кюстендил, носеща името на големия художник.

Художествена галерия "Владимир Димитров – Майстора" ще отбележи годишнината с нова постоянна експозиция, а в отделна зала ще бъдат представени творби на Майстора, рамкирани с дарение на Свилен Блажев. По традиция ще бъде открита изложба на предишния носител на наградата Свилен Блажев.

По повод на годишнината ще гостува първата мултимедийна изложба, посветена на Майстора – "Светлина и Дух". Тя е проект на Националния дарителски фонд "13 века България". Проектът е новаторски за България и по същество е изложба от съвършено нов тип, преобръщаща представите ни за експониране на художествени творби в зала. Емблематични, но така също и по-малко познати творби на Майстора – рисунки, платна, скици, графики, автопортрети, се представят с помощта на високотехнологичен софтуер и "оживяват" в огромни полиекрани пред зрителя в залата, завъртат се в една визуална феерия със собствена хореография, в симфония от цвят, звук и светлина. Видеоартът прави възможно детайлното вглеждане в картините, изследва акценти от техниката и уникалното използване на цвета от художника, наричан още "иконографът на българското лице".

На церемонията ще присъстват носители на отличието от предишни години, ръководството на Съюза на българските художници, община Кюстендил и представители на Министерството на културата.

Престижната награда е възстановена е през 2013 година след прекъсване от над 20 години по инициатива на Община Кюстендил, с участието на Съюза на българските художници и Министерството на културата. В периода от учредяването й през 1973 г. до 1989 г., когато е връчена за последен път, наградата има 39 лауреати. Между тях са легенди като Златю Бояджиев, Ненко Балкански, Илия Петров, Генко Генков, Стоян Сотиров, творци от следващото поколение като Калина Тасева, Димитър Киров, Светлин Русев. Двукратно са награждавани Атанас Яранов, Вера Недкова, Веса Василева, Емил Стойчев и Милко Божков.

#Владимир Димитров-Майстора #художник #годишнина #награда #рождение

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Култура
Последно от Култура

Всички новини от Култура »