Почина създателят на хапчето антибебе

Почина създателят на хапчето антибебе
Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

На 91-годишна възраст в Сан Франциско почина американският химик Карл Джераси – един от създателите на контрацептивното хапче, предаде АФП.

През 1951 г. той прави успешен синтез на progestin norethindrone, който за разлика от прогестерона, действа дори при приемане през устата и е много по-силен от естествено съществуващия хормон. Това откритие по-късно му позволява заедно с двама американски фармаколози да разработи първия орален контрацептив.

Карл Джераси е роден във Виена. Бащата му Самуел Джераси е сефарадски евреин от България.

Прекарва детските си години в България, а когато става на 5 год., родителите му се развеждат и той заминава с майка си във Виена. Там учи в до 14-годишна възраст, живеейки с баща си в България през лятото. Продължава в Американския колеж в София година и половина, между 1938 г. и 1939 г., след като напуска родната си Австрия, заради преследванията на евреи от режима на Хитлер.

Младият учен заминава с майка си за САЩ преди да завърши средно образование, но тамошният Кениън юнивърсити го приема да следва висше, след като сметнали грешно Американския колеж в София за колеж - висше учебно заведение по щатските стандарти - а не за гимназия какъвто е.

Джераси е носител на 30 почетни докторски степени, награждаван е многобройни пъти за постиженията си в науката, а през 1951 г. участва в разработването на противозачатъчното хапче. От 1997 г. се занимава с драматургия в собствения си стил „наука във фантастиката“, който обръща внимание на науката и личните преживявания да учени по време на труда им.

Автор е и на редица книги. 

 

#Карл Джераси #САЩ #България

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от In Memoriam
Последно от In Memoriam

Всички новини от In Memoriam »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"