Македония: Желев разбираше нашата нужда от независимост

Македония: Желев разбираше нашата нужда от независимост
A A+ A++ A

Желю Желев бе един от малкото, който разбираше необходимостта от признаването на независимостта на Република Македония и създаване на добри отношения без блокади, пише главният редактор на влиятелния македонски вестник "Дневник" Дарко Яневски.

Според автора първият демократично избран президент на България, който ни напусна вчера, е разбирал, че основният проблем, идващ от македонска страна към България, произлиза от сръбското влияние.

Той знаеше, че ако няма възможност страната да започне да се измъква от това влияние, ако се оспорва нейната независимост, както това правеха САЩ и ЕС, нещата ще останат на старото си ниво, както в най-добрите времена на УДБА и КОС.

Желев в изключително трудна за България ситуация - съсипана икономика, дефицит на демокрация и появата на мафиотски кланове, разбираше много по-добре от т.нар. големи демокрации като например Франция и САЩ правото на самоопределение. И поради тази причина започна състезанието и преследването на Борис Елцин, който направи същото както и София - призна независима Македония, пише Яневски.

Никой след Желев в България не прие този начин на разбиране на отношенията между двата народа, изтъква журналистът. Както тогава, така и днес изглежда абсолютно невероятно как е възможно да твърдиш, че македонците са българи, което означава братя по кръв, а в същото време да ги блокираш. Да искаш от Македония всеки, който се чувства българин, да има право свободно да изразява своята национална принадлежност, а в същото време да шанатажираш всеки, който се чувства македонец - да казва, че произхожда от дядо или прадядо, които не са били това.

По времето на Желев ЕС ни забраняваше да използваме дори името си, в него да присъства думата Македония. България не бе член на ЕС. Не бе нито Северна Корея, нито Иран, нито Ирак на Саддам Хюсейн, нито пък Либия на Кадафи. По онова време, както и днес, част от ЕС бяха все големи демокрации като Германия, Франция, Холандия, Велика Британия....

Само година след това бе милионният митинг в Солун - полудяла, истерична демонстрация на възможно най-долния сръбско-хърватски шовинизъм в гръцки вариант. Ако бяхме само десет години по-назад, гърците щяха да ни удават в една капка вода, пише още Дарко Яневски.

#Желю Желев #Македония #независимост

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"