Ердоган не иска да е султан, а кралица

Ердоган не иска да е султан, а кралица
A A+ A++ A

Турският президент Реджеп Ердоган би искал да е като британската кралица Елизабет Втора. Той прави това признание в интервю за държавната телевизия TRT, в което отхвърли критиките, че се опитва да подражава на султаните в Османската империя.

Желанието му за разширяване на правомощията на президента нямало да подкопава демокрацията в страната.  "По мое мнение дори Великобритания е полупрезиденска държава. И доминиращият елемент е кралицата", обяснява Ердоган.

Страната е конституционна монархия, в която управлява парламентарна система, а кралското семейство има по-скоро символична роля в политиката.

"Новата конституция е задължителна за Нова Турция", каза още президента в интервюто, имайки предвид промените, които биха дали повече власт на президентството.

По-рано турският президент беше широко критикуван от опозицията в страната за това, че ще започне да се държи като "османски султан", щом президентската институция получи повече власт. Той обаче отговори на критиките като заяви, че лидерите на страни като САЩ, Бразилия, Южна Корея и Мексико не са били критикувани, че се държат като монарси.

Ердоган стана президент през август, след като повече от десетилетие управляваше като министър-председател. През този период той многократно е бил обвиняван, че е трансформирал държавата като е наложил все по-широко ислямизирането й, което е в противовес на демокрацията. Изборът на Ердоган за държавен глава бе първият, в който президентът се избира пряко.Следващият юни в страната трябва да се проведат парламентарни избори, които се очаква да бъдат спечелени от Партията на справедливостта и развитието (AKP) на Ердоган.

#Елизабет Втора #Ердоган

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"