300 000 банкови чиновници стачкуват в Италия

300 000 банкови чиновници стачкуват в Италия
A A+ A++ A

Около 300 000 банкови служители в Италия стачкуват през целия днешен работен ден, заради отказа на тяхната браншова асоциация да поднови националния им трудов договор.

Основните митинги са в Палермо, Равена, Рим и Милано, където участва и председателят на Националната конфедерация на труда Сузана Камусо. Интересен факт е, че

всички банкови профсъюзи са единни в протеста

Банковата асоциация на Италия не подновява въпросния пакт, действащ до 1 април. Целта е всяка отделна банка да има свои договори и служителите да загубят завоюваните права на трудещи се. Това би довело до понижаване на заплатите, които понастоящем не отговарят нa средната покупателна способност и са към 200 пъти по-ниски отколкото на банкерите.

Според синдиците банките не решават проблемите си и поразяват, от една страна, служителите с отхвърлянето на националния трудов договор и съкращаване на персонала, а от друга -

ощетяват и клиентите, затваряйки филиали

променяйки обслужването и работното време.

Служители и потребители ще бъдат засегнати и от предоставянето на външни компании да вършат дадена дейност. Има предложение да се закрие фондът, от който получават месечните си възнаграждения предварително отстранените от работа възрастни служители до действителното им пенсиониране.

 

#стачка #банкови служители #банки #Италия #трудов договор

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"