Яйцата поевтиняват и на борсите

Яйцата поевтиняват и на борсите
С две стотинки са поевтинели яйцата през изминалата седмица на стоковите борси. Снимка: Капитал
A A+ A++ A

Цената на яйцата пада, но на някои от основните хранителни продукти се е покачила.

Това показва анализът на Държавна комисия по стоковите борси и тържищата (ДКСБТ) за цени на едро на основни хранителни стоки, плодове и зеленчуци, продавани на стоковите тържища в България, предаде БГНЕС.

С две стотинки са поевтинели яйцата през изминалата седмица. Така в началото на седмицата 1 яйце се е продавало за 33 ст., докато в края й се продавало за 31 ст.

По – скъпо обаче се е продавал кашкавал „Витоша" – от 10.31 лв. в началото, в края на седмицата цената му е достигнала на борсите до 10.37 лв. Увеличението с 6 ст. представлява нарастване с 0.6%.

Олиото през седмицата също се е търгувало по–скъпо. С 2 ст. се е повишила цената му на борсата така, че в края й се е продавало на едро за 2.49 лв. за литър.

С 2 ст. по–скъпо се е търгувал и маргаринът от 1.99 лв. в началото на седмицата, а в края й кутия от 0.5 кг. се е продавала за 2.01 лв.

С 4 стотинки се е качила цената на борсата на килограм замразено пиле и така то се е търгувало за 3.79 лв. Отново с 4 стотинки се е увеличила и цената на килограм кренвирши и тя в края на седмицата на борсата е 5.06 лв.

Увеличение има и в цената на килограм шунка, каймата и някои плодове. Няма промяна единствено в цената на брашното и зрелия фасул. Така цената на едро на килограм брашно „Тип 500" продължава да се търгува за 0.91 ст.

Цената на килограм зрял фасул също е непроменена през тази седмица на борсите и се е продавал за 2.71 лв. за килограм.

Леко поевтиняване, освен при яйцата се наблюдава и в цената на захарта – с 2 ст., на ориза – с 4 ст., картофите и някои плодове.

#Държавна комисия по стоковите борси и тържищата #ДКСБТ #България #Витоша #кашкавал #яйца #цена

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Земеделие
Последно от Земеделие

Всички новини от Земеделие »