България може да последва пътя на Полша за модернизацията на изтребителите МИГ-29

България може да последва пътя на Полша за модернизацията на изтребителите МИГ-29
снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

България, подобно на Полша, купи изтребителите МиГ-29 точно по времето, когато играеше ролята на стратегически буфер на страната на Русия. Така днес промените биха изглеждали малко странни. Моментът изглежда неподходящ да се изпратят старите машини за ремонт в Русия, при положение, че НАТО се опитва да разсее впечатленията, че извършва засилване на активите си в Източна Европа, включително и в България.

Именно там бяха извършени няколко учения на американски изтребители F-15  в базата в Граф Игнатиево, пише авторитетното издание Defense Industry Daily.

През 2011 г. пък Полша използва фабриката си в Бидгошч, за да обработи 16 от своите изтребители МиГ-29, за да  подмени авиационната им радиотехника, командни компютри, да съгласува системите с базата данни на НАТО и да обнови GPS-ите им. Това не бе най-добрият план. Те обаче са се отказали да приложат една от най-модерните технологии, с която в каската на пилота се вгражда дисплей, който показва данните на самолета.

Така че напълно логично ще бъде, ако България се свърже с Полша, за да сключи договор за евентуалното подобрение и на техните изтребители МиГ-29.

България, като изключим неловкостта, има и много реалната заплаха да изпрати своите „кокошки да бъдат ремонтирани от лисицата“, предвид евентуалните проблеми в работата от руска страна. Пречка биха били и финансовите въпроси, свързани с амбициозната програма на страната за подобрения.

Въпреки че вероятно е случайност, публичният характер на обсъждането на опциите пред България, за които министърът на отбраната говори и по телевизията, вероятно включват и маневра, с която да се сключи по-добра сделка с руската корпорация РСК "МиГ", чиито договор за поддръжка изтече през септември. Дори може да се окаже, че България се опитва да печели време, за да успее да си позволи да се случат нещата по един или друг начин.

#изтребител #МиГ-29 #България #Полша

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Анализ
Последно от Анализ

Всички новини от Анализ »