Кирчо Киров: Може още днес да пуснат заложниците

Кирчо Киров: Може още днес да пуснат заложниците
A A+ A++ A

Бившият шеф на разузнаването ген. Кирчо Киров е умерен оптимист за бързото разрешаване на случая с отвлечените български хуманитарни работници в Судан, защото те са задържани от политическа групировка и все още няма искане за откуп.

Важно е да се знае, че между този случай и случая през 2011, когато бяха похитени трима български пилоти, има съществени разлики, посочи той пред БНТ. Тогава той лично преговаря за освобождаването на трима пилоти от същата фирма "Хели ер", като заминаха заедно с външния министър Николай Младенов и се върнаха с тримата наши пилоти, които бяха държани в продължение на 145 дни.

В страната ни вече има структура, която се занимава с подобен вид дейности, обясни генералът. За подобни ситуации е необходимо да се образува и да започне да действа и национален кризисен център, защото се налага взаимодействие между различни структури на държавата.

Продължават преговорите за освобождаване на шестимата наши сънародници. Хеликоптерът на "Хели ер" е бил принуден да кацне в района на град Кадугли.

Българите са изпълнявали редовна хуманитарна мисия. Те са трима души екипаж на хеликоптера и трима служители на компанията. Задържани са от бунтовническа групировка, която води военни действия срещу правителствените сили в района.

Хеликоптерът е изпълнявал полет по договор със Световната продоволствена програма на ООН и е имал изрядни документи. По информация на изпълнителния директор на “Хели Ер” се очаква те да бъдат освободени още днес.

Член на организацията, похитила българите, е потвърдил пред електронното издание "Судан Трибюн", че нашите сънародници са добре. Той е уверил, че те ще бъдат освободени незабавно, след като бъде потвърдено, че са служители на продоволствената програма, а не на правителството в Хартум.

#Кирчо Киров #задържани #Судан

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"