Паника на атинската борса, акциите на банките падат

Паника на атинската борса, акциите на банките падат
Снимка: ЕПА/ БГНЕС
A A+ A++ A

Паника на атинската борса заради стремежа на гръцкото правителство към преразглеждане на условията по дълга на страната. Четирите най-големи банки в южната ни съседка губят драстично стойността на акциите си, съобщи "Франс прес".

Стойността на акциите на „Пиреус банк“ бе с около 29% по-ниска в края на деня, отколкото в началото. Понижението на стойността на акциите на „Алфа банк“ е около 26%, а на „Националната банка“ и „Евробанк“ около 25%.

Междувременно, рейтинговата агенция „Стандарт енд Пуурс“ постави кредитния рейтинг на Гърция, който в момента е на ниво 'B', в списъка за преразглеждане относно възможно понижаване. Според агенцията някои от политиките на новото гръцко правителство поставят Атина по пътя на сблъсък с нейните международни кредитори.

„Според нашето мнение, ако новото правителство на Гърция не успее да постигне споразумение с кредиторите си за финансова подкрепа в бъдеще, това ще застраши нивото на кредитно доверие в страната“, се посочва в изявление на „Стандарт енд Пуурс“.

Припомняме, че в сряда премиерът на Гърция Алексис Ципрас обеща дълговете на страната да се изплатят, а финансовият министър поиска ново споразумение с ЕС за намаляване на дълговата криза.

#Гърция #Алексис Ципрас #банки #дълг #ЕС

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"